Jöhet a platós BMW?

2016.07.24. 07:53

A Mercedes-Benz tavalyi bejelentésével biztossá vált: a prémiumgyártók is igyekeznek betörni a pickupok piacára. Azóta már a névvel kapcsolatban is megindultak a spekulációk, és ha a Mercedesnél halad a projekt, akkor bizony a nagy riválisok sem akarnak lemaradni. A BMW-nél ugyancsak fontolgatnak egy hasonló lépést.

A tervekről – ugyan még igencsak titokzatosan, de – Marc Werner, a márka ausztráliai részlegének vezetője beszélt. Érdekes lehetőségnek nevezte a pickup ötletét. Bár azt cáfolta, hogy már döntés is született volna az ügyben, annyit azért elárult, hogy a BMW-nél folyamatosan vizsgálják a piaci folyamatokat, és mérlegelik, hogy milyen lehetőségek merülnek fel.

Ha valóban megvalósul a pickup, egyáltalán nem biztos, hogy mindenáron globális modellt terveznek belőle. Talán az sem véletlen, hogy éppen az ausztráliai kirendeltség vezetője beszélt a lehetőségekről. A bajor márkánál ugyanis egy olyan új irányvonalat határoztak meg a közelmúltban, amelynek lényege a piacspecifikus típusok bevezetése lenne. Ennek szellemében elsőkerékhajtású szedán készülhet Kínának az 1-es BMW-ből. És így születhet meg akár a platós modell is.

Fontos kérdés még a bajorok pickupjával kapcsolatban, hogy teljesen önállóan kezdenek a fejlesztésbe, vagy partnert keresnek hozzá. A Mercedesnél ugyanis adottak a Nissan Navara alapjai – ezt kell saját stílusukra faragni mind formatervét, mind pedig műszaki tartalmát tekintve. Nem kizárt, hogy erre a területre is kiterjesztik majd a Toyotával fennálló együttműködésüket, amelynek keretében jelenleg sportkocsi fejlesztésén dolgoznak.

A BMW néhány évvel ezelőtt egyébként már viccelődött platós M3-assal – igaz, akkor áprilisi tréfáról volt csupán szó. Később egy ismert autóipari grafikus mutatta meg, milyen lenne a 4-es sorozat, ha trágyahordásra használnák.