2017.08.27. 19:02

Egyetlen tanulmányautóba zsúfolja a jövő közlekedési formáiról szóló elképzeléseit a Smart. A Daimler csoporthoz tartozó márka a szeptemberben megnyíló Frankfurti Autószalonra készülve mutatott egy fotót hamarosan érkező koncepciójáról.

smart

A hűtőmaszk helyén "On my way" feliratot hordó miniautóról annyit tudni, hogy teljesen elektromos hajtást kap. Hogy pontosan milyen paraméterekkel, egyelőre kérdőjeles - annyi viszont biztos, hogy a vitatott nevű új Mercedes-részleg, az EQ fejlesztéseit kaphatja meg.

Nemcsak ez lesz azonban az új Smart érdekessége: a kisautó a vállalat CASE névre keresztelt stratégiájának jegyében készül. A betűszó jelentése: Connected, Autonomous, Shared, Electric. Tehát a villanyhajtás mellett önálló közlekedésre képes, rendszere más járművekével összekapcsolt, használata pedig megosztáson alapszik.

A Smart-tanulmány tehát nem egy saját fenntartásban lévő jármű lenne, hanem közösségi autómegosztó szolgáltatás épülhetne köré. A gyártó szerint így csökkenthető lenne az utakon futó járművek száma, az autonóm funkciók pedig a balesetek visszaszorításához járulhatnak hozzá. Az egyelőre név nélkül futó koncepciót a jövő hónapban láthatja először a nagyközönség.