Három elektromos nép-Peugeot jön az évtized végére

2017.09.23. 07:45

A Peugeot csoport eddig nagyrészt készen vásárolt villanyautókat kínált: a Citroën C-Zero és a Peugeot i0n a Mitsubishitől jött, a Berlingo és a Partner áruszállítókat a Venturi szerelte össze a cég számára saját hajtásláncát használva, a Citroën e-Mehari pedig a Bolloré Bluesummer átcímkézett kivitele. Most azonban saját fejlesztésű elektromos modelleket ígérnek, méghozzá rögtön öt típust, és mellette legalább három konnektoros hibridet, még erre az évtizedre.

6

A tervek szerint először a következő Citroën Berlingo és a Peugeot Partner személyszállító változataiból kezdenek elektromos kivitelt forgalmazni, már 2018 közepén. Itt alapvetően arra számíthatunk, hogy a Venturi-féle hajtás marad, csak az autó változik körülötte – a jelenlegi generáció villamosított változatát egy ideje már alkalmazza a francia posta. 2019-ben azonban két igazán népszerű kisautóból készül elektromos változat. A 208-as lesz az egyik, a DS 3 terepjáró-fazonú utódja a másik. Az autókról sokat nem tudni, de valószínűleg úgy lövik be a paramétereiket, hogy a Renault Zoe ellen legyen esélyük a piacon, ami legalább 300 km gyakorlati hatótávot jelent. 2020-ra pedig egy újabb sláger kaphat elektromos hajtást, a következő 2008-as Peugeot.

Azt persze nem tudni, hogy ezek mennyire lesznek elérhető modellek, már ami az árakat illeti. Ilyen szempontból ígéretesebb a PSA három konnektoros hibrid modellre vonatkozó terve. Az elős a DS 7 Crossbackből készül, ezt 2019-re ígérik, de nem sokkal később a műszakilag azonos 5008-as és Citroën C5 Aircross is megkapja ugyanazt a benzin-elektromos hajtásrendszert.

Hasonló ígéretekben persze a konkurenciánál sincs hiány. A Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség például 12 új villanyautót ígér 2022-ig, de a német gyártók is az évtized végére ígérik első nagy szériás elektromos modelljeiket. Egy dolgot viszont feltűnően nem ígér senki: hogy ne tartaná meg a villanyautók és hibridek mellett a benzines és dízelmotoros modelleket, hisz egyelőre az autógyárak sem lehetnek biztosak benne, hogy ezek nélkül is nyereséges lehet az üzlet.