Megint az Opel miatt veszteséges a GM

2017.10.24. 15:31

A harmadik negyedév egész jól sikerült volna a General Motorsnak, ha nem épp ekkor zárult volna le az Opel eladása, amely tulajdonképpen jó sokba kerül a detroiti autógyártónak. Hiába kaptak papíron egész szép összeget, 2,2 milliárd eurót a Peugeot csoporttól és a BNP Paribas-tól, a GM-nek egy csomó tartozását ki kell fizetnie az üzlet lezárása kapcsán, így összességében az amerikaiak fizetnek azért, hogy megszabaduljanak az Opel jelentette kolonctól.

opellogo

A szerződés részleteit persze nem ismerjük, és van benne számos olyan részlet, amely a GM-nek később bevételt hozhat – ilyen a Peugeot által fizetendő licencdíj a General Motors birtokolta műszaki megoldások után – de már a harmadik negyedévben 2,3 milliárd dollár költsége keletkezett a GM-nek az Opel eladása kapcsán. Jelenleg úgy becsülik, hogy összesen 6,3 milliárd dollárjába kerül majd a GM-nek az, hogy ledobta a hátáról az Opelt, de hosszabb távon valószínűleg így is kifizetődik majd, hogy megszabadultak az európai részlegtől, amely 1999 óta nem hozott nyereséget.

A GM pénzügyi igazgatója, Chuck Stevens szerint egyébként igazán erős negyedévet zárt a cég szeptember végével, és azt mondta, a teljes év igazán eredményesnek ígérkezik. A termelés ugyan alacsonyabb lett, mint tavaly, de cserébe csökkenteni tudták az amerikai kereskedőhálózat raktárkészleteit.