Most már biztos: visszatér a Wankel-motor

2018.03.03. 17:25

Végre eljött a nap, amire a Wankel-hívek már régóta várnak: a Mazda európai alelnöke, Martijn ten Brink bejelentette, hogy visszatérnek autóikba a bolygódugattyús motorok. Január végén még csak erős sejtésünk lehetett arról, hogy ez megvalósul, most viszont hivatalossá vált a döntés.

 

Ahogyan ezt az utóbbi időben már híresztelték, nem önállóan hajtják majd Wankel-motorokkal a márka egyes típusait, hanem hatótávnövelőként használják a megoldást. Már azt is tudni lehet, hogy mely modellben láthatjuk viszont először: a Zoom-Zoom 2030 stratégia kereteiben készülő elektromos Mazdában, de nem szériában, csak rendelhető pluszként.

Brink úgy fogalmazott: nem igazán tartja szükségesnek a hatótávnövelő alkalmazását, mert a célcsoportba tartozó átlagos vevők nagyjából hatvan kilométernyit autóznak naponta, ingázva otthonuk és munkahelyük között. A Wankel-motorral az a céljuk, hogy eloszlassák aggályaikat, és ne tartsanak attól, hogy a lemerülő villanyautó az út szélén hagyja őket.

A villanyautóba szánt Wankelről annyit tudni, hogy egytárcsás lesz, turbófeltöltő nélkül. Szigorúan generátorként működik, tehát csak a töltést szolgálja. A lehető legmélyebben helyezik majd el, hogy alacsonyan tartsák a tömegközéppontot, és a kompakt méretekre is törekednek. Állítólag mindössze cipősdoboznyi nagyságú lesz az egység, és minimális rezgésekkel működik, a sofőr az ígéretek szerint észre sem veszi majd, amikor beindul és jár.

A wankeles hatótáv-hosszabbítóval ellátott elektromos Mazdát várhatóan jövőre mutatják be, minden bizonnyal tanulmányautó formájában.