Elbocsátották az Audi börtönben tartott vezérét

2018.10.03. 13:18

Nem lehet azt mondani, hogy a cég nem volt türelmes: Stadlert még júniusban tartóztatták le, és hiába kérte, hogy szabadlábon védekezhessen, azóta is vizsgálati fogságban tartják. Úgy néz ki, ezzel azonban a VW-csoportnál befutott karrierje is véget ért: a vállalat szerződést bontott Stadlerrel.

stadler etron

Ezzel a korábbi vezérigazgató a cégnél minden pozícióját elveszíti: nem csak az Audi vezérigazgatói székét, de helyét az anyavállalat igazgatótanácsában is. A cég ugyanakkor hangsúlyozza, hogy ezzel semmilyen módon nem foglalnak állást: Stadlert ártatlannak tekintik mindaddig, amíg a hatóságok nem tudják bizonyítani a bűnösségét.

Az ex-vezérigazgatót a müncheni ügyészség azért helyezte letartóztatásba, mert ő volt a legmagasabb rangú, még a VW csoportnál dolgozó vezető, aki nem távozott a cégvezetésből a 2015-ös dízelbotrány kitörése óta. Fogságban azzal az indoklással tartják, hogy szabadlábon alkalma lenne bizonyítékokat eltüntetni, vagy másként akadályozni a nyomozást.

Rupert Stadler 2007 óta irányította az Audit. Cégen belül Ferdinand Piech, az egykori VW-vezér Porsche-unoka jobbkezeként tartották számon, ezért is meglepő, hogy ő volt az egyetlen, aki mindeddig megtarthatta pozícióját a cégnél.

Az Audinál Stadler helyét a korábbi marketing-vezető, Bram Schot vette át ideiglenes jelleggel, azt azonban még nem tudni, hogy őt nevezik-e ki a posztra végleg, vagy mást találnak a luxusmárka irányítására.

Stadler egyes sajtóhírek szerint elég jól járhat a szerződésbontással, ha az ügyészség nem tudja bizonyítani a bűnösségét. A szerződése szerint ugyanis mintegy 7 millió euró járna neki, ha rajta kívül álló okból bontanak vele szerződést.