Lemond a Renault börtönbe zárt vezére

2019.01.24. 10:34

A Tokióban több mint két hónapja, konkrét vádemelés nélkül fogságban tartott Ghosn korábban abban bízott, hogy óvadék ellenében szabadlábon védekezhet, de néhány napja harmadik óvadékkérelmét is elutasította a bíróság.

ghosn bye

Ezek után nem kérdéses, hogy a japán jogrendszer nem ereszti, így Ghosn nem lesz képes a Renault ügyeivel foglalkozni a belátható jövőben. Az ügye akár évekig is elhúzódhat, a francia gyártónál viszont döntésképes vezetésre van szükség.

Egyre biztosabbnak tűnik, hogy a Renault elnökének a Michelin leköszönő vezérigazgatóját, Jean-Dominique Senard-t jelölik. A vezérigazgatói posztot pedig Thierry Bolloré kapja, aki Ghosn idején ügyvezetőként irányította a francia vállalat napi ügyeit, az utóbbi hónapokban pedig Ghosn helyettese volt.

Egyelőre hátra vannak még a formális kinevezések, az igazán érdekes kérdésekkel pedig, például hogy milyen új vezetési struktúrát alakítanak ki a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség irányítására, csak ezek után foglalkozhat a Renault. Jelenleg a francia vállalatot alig képviseli valaki a Nissan igazgatótanácsában annak ellenére, hogy messze az övék a legnagyobb részesedés a japán gyártóban.