Megvan a második ország, ahol egy villanyautó a legjobban fogyó új autó

2019.09.19. 11:26

A Model 3 annyira megérkezett Európába, hogy a nyugati piacokon valóságos inváziót tart. A holland regisztrációs adatok szerint átlépte a tízezret az idén forgalomba került 3-asok száma, amivel ez idén a legnépszerűbb új autó arrafelé. Azaz Norvégia után megvan a második európai ország, ahol egy villanyautó vezeti az eladásokat. Igaz, Norvégia ezt anno tudta Model 3 nélkül is.

Model-3-Performance-Red-Above-Tarmac-1

Hogy Norvégia öt éve elkezdett erősen rákapni a villanyautózásra, abban nem volt semmi meglepő. Egy eleve piszok gazdag országról van szó, ahol a villamosenergia 98 százalékát tiszta forrásból (leginkább vízerőművekből) nyerik és ahol mindezen felül az állam is ügyesen tolja a lakosságot a villanyautók felé. Nyári adatok szerint Norvégiában továbbra is nagyot tarol a Tesla, az eleve kiugró érdeklődést ugyanis erősen megtolta, hogy idén már a Model 3-at nagyban árulják Európában.

A statisztikák szerint a hollandoknak is a Model 3 lett a kapudrog a nagyüzemi  villanyautózáshoz. A regisztrációs adatok szerint szeptemberben lépte át a 3-as a tízezer darabot Hollandiában, ahol például csak tegnap (18-án) 339 új Model 3-as került forgalomba. Ez a 10 ezer 400 darabos idei összeladás pedig azt jelenti, hogy magasan vernek mindent a holland újautós piacon, ahol a második jelenleg a VW Polo 9500, harmadik pedig a Ford Focus 8200 eladással. Ezek után még érdekesebb lesz látni, mit tud a VW első tömegeknek szánt villanyautója, a napokban bemutatott I.D. 3, mert fogadó készség egyértelműen van egyes piacokon a villanyra.