Hatalmas veszteségek várhatók a Fordnál

2020.04.29. 16:10

A Ford bejelentette, hogy az első negyedév során 2 milliárd dollár veszteséget szenvedett el, valamivel többet, mint amennyi nyereséget vártak a koronavírus-járvány kitörése előtt. Ám a neheze még hátra van.

fordlogo

Hosszabb távra ugyan a Ford sem mer jóslatokba bocsátkozni, de a jelenlegi, második negyedévre 5 milliárd dollár veszteséggel számolnak, ami példátlanul magas: ilyen nagyságrendű veszteség mellett kevés autógyár képes túlélni. Ám a Fordnak bőséges tartalékai vannak: április második felében még 35 milliárd dollár volt a cég számláin, ami még ilyen nagyságrendű veszteségek mellett is évekre elegendő lehetne.

A Ford ezzel együtt nyilván a gyártás, és ezzel a bevételek visszaállítására törekszik. Európában a termelés biztonságosabbá tétele után május első két hetében indítják be a gyártást, és már Észak-Amerikában is egyeztetnek a szakszervezetekkel a szükséges feltételekről.

Emellett természetesen folytatják a megkezdett költségcsökkentéseket is, amelyeknek a célja 11 milliárd dolláros megtakarítás lenne, de szükség is lesz erre, mivel a cég a közelmúltban 15 milliárd dolláros hitelkeretet hívott le, és köze 8 milliárd értékben bocsátott ki kötvényeket, 2023 és 2030 közti lejárattal. Ez pedig jelentős törlesztési- és kamatköltséget jelent jelent a következő évekre.