Egymilliárdos támogatást ad villanybringákra az állam

2020.09.23. 12:52

A villanyautók vásárlási támogatása után a villanymotoros kerékpárokét is támogatja az állam. A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében 1 milliárd forintos keretösszeget hirdettek meg az idei évre, amelyet EU-s források fedeznek.

DSC 5227

Fontos kitétel, hogy a pályázatot csak új pedelec-rendszerű, tehát tisztán elektromos hajtással közlekedni nem képes, úgynevezett pedálrásegítős kerékpárokra lehet igénybe venni. Az egyszerűbb pedálszenzoros kerékpárok esetében 90, a komolyabb, nyomatékszenzoros típusok estében 150 ezer forint a támogatás felső határa.

További kitételek, hogy a támogatás összege nem haladhatja meg a kerékpár értékének felét, egyúttal az állami segítséggel vásárolt kerékpár vételára nem lehet 900 ezer forintnál magasabb. A támogatás célja a kerékpáros munkába járás ösztönzése.

Jelenleg a legolcsóbb, pedálszenzoros pedelec bringák 250-300 ezer forintba kerülnek, a nyomatékszenzoros kategória indulóára pedig 500-600 ezer körüli. Korábbi cikkünkben összefoglaltuk, hogy milyen lényegi különbségek vannak a pedelec-kategóriák között:

A pályázatot legkésőbb október végéig írják ki, és az igényléseket kizárólag elektronikus úton lehet majd benyújtani.

Forrás: Flowcycle