A Ford fenyegeti a szivárogtató beszállítókat

2021.01.20. 10:56

Korábban a Bronco és a Bronco Sport típusokról is hónapokkal a bemutató előtt lehetett gyártósoron készült képeket látni internetes fórumokon, a legújabb áldozat pedig a Maverick nevű kis pickup. Úgy néz ki, a cégvezetés megelégelte a fegyelmezetlenséget: levélben figyelmeztette a beszállítóit is.

Ez a gyártósoron készült kép a Broncóról például hónapokkal a bemutató előtt nyilvánosságra került
Ez a gyártósoron készült kép a Broncóról például hónapokkal a bemutató előtt nyilvánosságra került

Az új modellek kapcsán persze mindenkivel aláíratnak valamiféle titoktartási nyilatkozatot, és ez az autóiparban elég jól működik: leggyakrabban csak a nyilvános teszteléskor készülnek fotók nagyon alaposan álcázott prototípusokról. A Ford esetében azonban másról van szó: láthatóan gyártósorokon készült fotók kerültek nyilvánosságra az utóbbi egy-két évben, nem is egy alkalommal. Ez verte ki a biztosítékot a vállalat vezetőinél, akik az alkalmazottaikon kívül a beszállítókat is felszólították a titoktartási vállalásaik betartására.

„Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, milyen negatív hatással vannak ezek a szerencsétlen akciók az üzleti eredményeinkre, ezért a személyes támogatásukat kérjük a Ford globális szabályzatának betartásában... saját alkalmazottainkkal szemben a zéró tolerancia elvét követjük, ha kiszivárogtatásról van szó, és ugyanezt várjuk el a beszállítóinktól is.” - fogalmaz a levél, majd még határozottabb hangnemben folytatódik. „A beszállítók jelentős üzleti következményekre, akár kártérítési követelésre is számíthatnak az általuk okozott, vagy lehetővé tett kiszivárgásokkal kapcsolatban.” - írják.

Azt persze egyre nehezebb elérni, hogy manapság, a kamerás mobiltelefonok és a viselhető elektronika korában tökéletesen zárjon egy, az autógyártókéhoz hasonlóan komplikált gyártási rendszer diszkréciója. De egyáltalán nem lenne meglepő, ha a Ford szigora eredményes lenne: nem a fenyegetés, hanem a közös érdek említése lehet az igazán hatékony eszköz.