Megzavarhatja az erős, villogó fény a Tesla Autopilotját

2021.08.17. 17:11

Vizsgálja a Tesla vezetéstámogató rendszerét, az Autopilotot az Amerikai Egyesült Államok közlekedési hatósága. Az NHTSA azért rendelte el az ellenőrzést, mert több, egymáshoz nagyon hasonló baleset is történt. Lényegében az amerikai gyártó 2014 óta eladott összes autója, így a Model S, a Model X, a Model 3 és a Model Y is érintett, összesen 765 ezer példányról van szó.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A hatóságoknak 11 balesetről van tudomásuk, ezekben 17-en sérültek meg, és sajnos egy halálos áldozat is van. Hasonlóságot jelent az esetek között, hogy az érintett autókban aktív volt az Autopilot vagy a Traffic Aware Cruise Control. Ugyancsak egyezést lehet megfigyelni a körülményekben: a legtöbb ütközés sötétedés után történt, méghozzá olyan helyen, ahol erős, esetleg villogó fényforrás volt jelen. Ez lehetett valamilyen megkülönböztető jelzést használó jármű, vagy forgalomterelő táblák, bóják, egyéb jelzések. 2018-ban mi is megírtuk, hogy egy Model S tűzoltóautóba csapódott.

A jelek szerint tehát az erős, villódzó fények megzavarhatják az Autopilotot. A vizsgálatnak azonban nem is csak kifejezetten erre irányulnak. Az NHTSA ugyanis kiemelte, aktív vezetéstámogató rendszerek mellett is a sofőré a felelősség, ezért fontos kideríteni, mennyire hatékonyan ellenőrzi a rendszer, hogy a vezető készenlétben legyen, és szükség esetén be tudjon avatkozni. Ezen kívül a balesetek minden körülményét megpróbálják tisztázni.

Az amerikai közlekedési hatóság szakemberei egyúttal arra is figyelmeztetnek, hogy jelenleg nincs olyan, kereskedelmi forgalomban kapható, közúton használható jármű, amely valóban és teljesen képes önmagát vezetni. Korábban mi is írtunk a különféle rendszerek fejlettségéről.

Itt pedig azt fejtettük ki, hol tart ma az önvezetés.