Csodálatos vörös kocka ez a ritka Alfa

2021.08.18. 16:00

Ha van olyan márka, amelynek a múltjában turkálva egymás után kerülnek elő a kívánatosabbnál kívánatosabb ikonok, akkor az Alfa Romeo egészen bizonyosan ilyen. A maga szögletességében egyszerűen tökéletes forma a 75-ösé is, egész gyerekkoromat áthatotta a rajongás iránta, de vezetnem soha nem sikerült. A nyolcvanas évek második felében, valamint a kilencvenesek elején gyártották, és készült belőle egy ötszáz darabos limitált széria is Turbo Evoluzione néven, az A-csoportos versenyautó homologizációja érdekében.

Ebből az ötszázból az egyik mostanában cserélt gazdát – bő 30 millió forintért. Persze az árat nemcsak a ritkaság, hanem az állapot is indokolta: valóban gyönyörű, jó karban lévő autóról van szó, belterét restaurálták, újrahúzták a kárpitokat is, és természetesen minden műszer, minden kezelőszerv hibátlanul működik.

A géptető alatt egy 1,8 literes, turbófeltöltéses négyhengerest találunk, 155 lóerővel és 226 newtonméterrel, a hátsó kerekekhez egy ötsebességes váltón keresztül jut az erő. Persze ma már nem hangzik soknak ez a teljesítmény, és a maga korában is voltak izmosabb autók, de az 1,1 tonnás kasznit azért ez is mosolygósan tudja vinni. A gyáritól eltérő megoldást csak a kipufogórendszer jelent, abból kapott egy egyedit az Alfa.

A 30 millió forintos ár nyilván elég meredek, de a 75-ös eleve igen ritka ma már, a Turbo Evoluzione különösképpen. Az eladó példányok árai 20-40 millió körül szóródnak.