Kicsiben is megépítették a Toyota Mirait, hidrogénhajtással

2021.10.22. 05:53

Érdekes módon próbálja bizonyítani a Toyota, hogy a hidrogénhajtás milyen széles körben használható: készíttettek egy működő RC modellt ilyen hajtással, és persze a Miraira emlékeztető karosszériával.

Természetesen nem akarták feltalálni a meleg vizet: magát az üres modellt a Tamiyától szerezték be, amely kis túlzással az RC autók Toyotája. Egy belépő kategóriás TT-02-est választottak, ebbe építették a Bramble Energy nevű brit cég miniatűr üzemanyagcelláját.

Ez egyébként jóval terjedelmesebb, mint az ilyen elektromos modelleket általában hajtó akkumulátorok, és nem is valami erős. Az elérhető teljesítmény 20W, ami leginkább komótos haladásra teszi alkalmassá a távirányítású modellt.

Azt nem mondták meg, hogy a fura kis kísérlet mibe kerülne, ha több is készülne belőle, de azt egyértelművé tették, hogy nem tervezik gyártani. Inkább csak marketing-fogásnak szánják: a Toyota szóvivője szerint arra jó példa, hogy milyen sokoldalú is az üzemanyagcellás hajtás.

Mondjuk a számok alapján inkább ellenpéldának tűnik: az elektromos hajtás az RC modellekben már évtizedekkel ezelőtt is jobban működött, mint bármi más, nem hogy húsz, de akár ezer watt csúcsteljesítménnyel is.