Egy teljes kategóriát törölnek a Citroën, Opel és Peugeot kínálatból

2022.01.07. 12:25

Váratlanul eltűnik a Citroën, Opel és Peugeot márkáknál egy teljes járműfajta: a furgonokból kialakított, dízel- és benzinmotoros személyszállító járművek forgalmazása megszűnik, méghozzá mindenféle méretben.

Az ok a gyáriak szerint az EU-s szén-dioxid-kibocsátási norma szigorodása. A nagy homlokfelületű, dobozforma járművek viszonylag nagy fogyasztása sokat ront a kibocsátási átlagon. Mivel ezeknek az árába nemigen férne bele a bírság, inkább úgy döntöttek, már csak elektromos hajtással kínálják ezeket.

Az érintett modellek a Citroënnél a személyszállító Berlingo, a Jumpy Combi és a Spacetourer, az Opelnél a Combo Life, a Vivaro és a Zafira Life, a Peugeot kínálatban pedig a Rifter, a személyszállító Expert és a Traveller. A Fiat egyelőre nem jelentette be, hogy ugyanerre készül, de elég valószínű, hogy náluk sem lesz már sokáig kapható dugattyús motoros személyszállító furgon.

Az elektromos változatok persze jóval drágábba lesznek elérhetők, a Citroën Berlingo esetében például a 8 millió alatt induló benzines változat helyett a 12,6 milliós e-Berlingo lesz az alapmodell. Érdekes lesz látni, hogy ez hogyan befolyásolja majd az európai eladásokat.

A lemezelt oldalú, teherautónak minősülő változatokra kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak, ezért azokból egyelőre tovább gyártják az áruszállítás szempontjából kulcsfontosságú dízelmotoros és benzines kiviteleket, és ez várhatóan nem is változik a közeljövőben.