Kémfotókon az új Fiat Uno

2022.01.28. 12:15

A Fiat nagyrészt még saját műszaki megoldásait használja, de hamarosan itt is kezdődik a szabványosítás. Már elkezdték a furgonok és kisbuszok cseréjét PSA alapú modellekre, és hamarosan a személyautók közt is megjelennek ilyenek.

Úgy hallani, elsőként egy olyan típus érkezik, amelytől komoly eladásnövekedést és hasznot várhatnak: egy viszonylag kis méretű SUV. A pletykák szerint Fiat Uno néven érkezik, a legújabb kémfotók alapján pedig úgy néz ki, az újdonság részleteiben a 2020 óta gyártott Opel Mokka köszön vissza. A tető és az ajtók formája legalábbis erre utal, bár nyilván igyekeznek majd elfedni a rokonságot.

A közös alapok viszont nagyon gyors fejlesztést eredményezhetnek: állítólag az új típus már 2023-ban piacra kerülhet. Az Uno – a Mokka adataiból kiindulva – méretben egyébként elég közel áll a Fiat saját 500X-éhez. Ugyanakkor egyrészt lehetséges, hogy a 2014 óta piacon levő típust is kifuttatják, másrészt az Unóval valószínűleg más közönséget céloznak meg: azokat, akiknek korábban a Punto sorozat szólt, akik drága de stílusos divatautó helyett hétköznapi Fiatot vásárolnának, hétköznapi áron.

A Fiatnál egyébként várhatóan lassabban kezdik meg az átállást a Peugeot technikára, mint tették azt az Opel esetében. Egyrészt itt kevesebb a sürgető tényező – a régi technikáért nem kell licencdíjakat fizetni egy harmadik félnek, ahogy az Opel esetén a GM-nek – másrészt a Fiat technika számos eleme, például a GSE motorcsalád, viszonylag friss fejlesztés. Az sem lehetetlen, hogy a Stellantis közös műszaki alapjainak kifejlesztésében is szerepet kapnak majd a Fiat egyes megoldásai.