Tőzsdére vihetik a Lotus kínai felét

2022.02.22. 15:57

Úgy látszik, a Lotuson is nagyot próbál kaszálni a Geely: miután felhúztak egy üzemet Wuhanban, ahol elektromos autókat gyártanak majd, tőzsdére is vinnék a Lotus Technology nevű részleget, amiből bőven vissza is jöhet az eddig a Lotusra ellocsolt pénz.

lotus132wheel

Saját becsléseik szerint a cég értéke valahol 5 és 6 milliárd angol font között lehet. Állítólag még nem született döntés: egyelőre azt latolgatják, hogy hol lenne érdemes piacra dobni a részvényeket. New York, London, vagy valamelyik ázsiai tőzsde is szóba jöhet még.

Az utóbbi évek során többször is előfordult, hogy olyan villanyautó-gyártót dobtak piacra, amelynek még termékei sincsenek. Így gyűjtött pénzt a gyártás beindítására többek közt a Fisker és a Nikola Motors is, nem is sikertelenül. A Lotus Technology ezeknél annyival tud többet, hogy van egy jól csengő neve is a kínai gyár és a csaknem kész elektromos SUV mellé.

A tervek szerint összesen négy modell készül majd Wuhanban, összesen 150 ezer példányban, azaz a Lotus a jövőben sokkal komolyabb piaci szereplővé válhat, mint amekkora eddig volt: az eladások akár két nagyságrendet is növekedhetnek, miközben a cég nyilván a prémium-kategóriában versenyez majd, olyan nevekkel, mint a Porsche vagy a Jaguar. Az első kínai Lotus, a Type 132 még az idén bemutatkozik, a teljes típusválaszték pedig 2026-ig kerülhet piacra, ha minden a tervek szerint megy.