Leállnak a Renault oroszországi üzemei

2022.02.26. 07:08

Egyelőre nem tudni, hogy a szankciók milyen mértékben felelősek a helyzetért, mindenesetre úgy tűnik, a Renault több gyárát is kénytelen leállítani Oroszországban a jövő héttől.

4.png

A leállás a Renault moszkvai üzemét, és az AvtoVAZ több gyártósorát is érinti a leállás február 28-ától. A gyáriak szerint a háborús helyzet miatti szigorúbb határellenőrzés a tranzit-országokban az egyik ok, amiért az alkatrész-szállítmányok késnek, bár hogy mely országokról van szó, azt nem említették.

Az orosz-ukrán háború egyelőre nincsen közvetlen hatással az orosz autógyártásra, de várható, hogy később az Egyesült Államok és az EU export-korlátozásai miatt bizonyos árucikkekből jelentősebb hiány alakul majd ki. Ezek közt pedig lehetnek olyanok, amelyek komolyabb fennakadást okoznak az ország autóipari termelésében is.

A Renault, és az általa irányított Lada domináns szereplő az orosz piacon, de ennek megfelelően maga is megsínylene egy nagyobb leállást az országban, mivel a francia cég bevételeinek mintegy 8%-a jön Oroszországból.