Nem lesz olcsó az olcsó Alfa Romeo sem

2022.03.23. 06:04

Akkor is meglepő egy ilyen kompakt SUV 15 milliós áron, ha tudjuk, hogy a gyenge forint, az általános alkatrészhiány és a mára lényegében kötelező hibrid hajtás harapófogójában ez a mai magyar realitás.

A márkaképviselet közlése szerint egyelőre egyetlen változat lesz elérhető a Tonaléból, az úgynevezett Edizione Speciale. Ez egy szépen feldíszített bevezető modell, nyilván a türelmetlenebbek számára. Az autó dinamikájától valószínűleg senki nem fog hanyatt esni: a másfél literes turbómotorral felszerelt, hibrid hajtású kivitel 130 lóerős, ezt szánják a motorválaszték legalsó lépcsőfokának. Későbbre ígérik ugyanennek a hajtásnak a 160 lóerős változatát is, bár annak az induló árát egyelőre nem közölték.

A Tonale kapcsán további érdekesség, hogy úgy tűnik, a Stellantis a változatok számának csökkentésével igyekszik csökkenteni a gyártás költségét: a bevezető kiadást követően kétféle alapcsomaggal, és ezekhez kétféle extracsomaggal lehet majd megrendelni a típust, azaz felszereltségi szintből összesen négy lesz, ami a háromféle hajtásrendszerrel együtt is legfeljebb 12 változatot jelent.

Hogy jó ötlet-e a Tonalét ennyivel a konkurencia fölé árazni – elvben BMW X1 van 11 millió, Audi Q3 12 millió, Mercedes GLA 13 millió alatt – azt egyelőre nehéz eldönteni, bár sejthető, hogy a bevezető kiadás után a Tonaléből is lesz fapadosabb kivitel, versenyképesebb áron.