800 milliós Bentley vetíti előre a jövőt

2022.08.22. 15:40

A Bentley egy új arcát mutatja meg a legújabb modelljük, a Batur. A Volkswagen-éra kezdete óta a márka arculatának meghatározó eleme volt a Bentley-k orra, azon belül is a fényszórók. A 2003-ban bemutatott Continental GT óta a márka összes utcai modelljén kör alakú, a legtöbb esetben dupla fényszórókkal találkozhatunk, ezek fogják közre a masszív hűtőrácsot.

Ez most megváltozni látszik, ugyanis megjelent a Bentley Mulliner Batur, amiről pont ezek a jellegzetes, kör alakú lámpák hiányoznak. Az új modellre azonban ezekhez képest nagyon látványosan más, egyenes tetejű és íves aljú lámpák kerültek. Ezek ugyan utalnak a régiekre, hiszen tekinthetők úgy, mintha azoknak a fele lenne, az összkép mégis gyökeresen más.

Az autó hátsó része se illik bele teljesen a márka eddigi arculatába: oda is szűkebben szabott, agresszívebb lámpák kerültek. A komplett far vonalvezetése is sokkal sportosabb és könnyedebb, mint az eddig megszokottak. Ezek együtt akár egy korszakváltást is jelezhetnek a Bentley-nél, előfordulhat, hogy a márka ebbe az irányba halad majd tovább a jövőben. Egyébként a Bentley is szeretne 2030-ig teljesen átállni az elektromos hajtásra, de Batur egyelőre benzines.

A Batur amúgy a hajtását tekintve akár még szokványosnak is mondható: a jól ismert, 6 literes, W12-es turbómotort kapja, mint oly sok más Bentley is eddig. A Volkswagentől származó motor ezúttal nem kevesebb, mint 710 lóerőt és 1000 Nm-t tud, amivel ez a márka valaha készült legerősebb utcai autója.

De hogy ne csak erős legyen, hanem menni se legyen rossz vele, a futóműnél is a lehető legigényesebb megoldásokat vetették be. Alap a légrugós futómű és az adaptív lengéscsillapítók, sőt, még elektronikusan önzáró differenciálmű is van. Továbbá mind a négy kerék kormányzott, a felnik pedig egyediek és 22 colosak - a menetdinamikára biztosan nem lesz majd panasz.

A Mulliner egyébként a Bentley házon belüli részlege, ott készülnek az egyedi vagy nagyon kis szériás autók. Ilyen lesz a Batur is, amiből mindössze 18 darabot építenek. A belteret egyedileg a vevőre szabják, és olyan szokatlan extrák is vannak a listán, mint a 18 karátos aranyból 3D nyomtatott kiegészítők. Ezeknek megfelelően az ára is igen húzós lesz: nagyjából 2 millió dollárt, azaz kicsit több, mint 800 millió forintot kérnek egy Baturért.

Forrás: Bentley