Idő előtt kiszivárgott a Toyota második villanyautója

2022.08.30. 12:42

A Toyota elég sokáig kivárt első saját elektromos autójának elkészítésével, de idén már vezettük is a bZ4X-et. Azóta amúgy visszahívást is elrendeltek rá, de most nem ez a lényeg. Kínában ugyanis kiszivárogtak az első képek a japán márka második villanyautójáról, a bZ3-ról. Az elnevezés nem meglepő, hiszen jó ideje tudni, hogy a bZ jelöli a zéró-emissziós modellsorozatot a Toyotánál.

A bZ3-at a tavaly bemutatott bZ SDN szellemiségét viszi tovább, de egyes részletek, mint az első és hátsó lámpák megidézik a bZ4X-et is, noha azért természetesen átszabták azokat az újdonság arányaihoz. A nagy üvegfelületek valószínűleg jobb térérzetet kölcsönöznek majd a kis hátsó túlnyúlású, és rövid csomagtérajtóval készülő bZ3-nak.

A műszaki részletek természetesen még nem ismertek, de az biztos, hogy az e-TNGA padlólemezre építik a bZ3-at is. Úgy tudni, kizárólag hátsókerék-hajtású készül belőle, de kétféle teljesítményszinttel: a gyengébb 184, az erősebb 243 lóerős lehet. Mindehhez lítium-vasfoszfát akkumulátorcsomagból szipkázza az energiát.

A bZ3 világpremierjét a kantoni Guangzhou Auto Show-n tartják novemberben. Ott jó eséllyel már az is kiderül, mely piacokra jut el a második villany-Toyota.