A legfeketébb fekete után itt a legfehérebb fehér

2022.10.11. 06:05

A Totalcarnál szeretjük az ujjunkat a festékipar ütőerén tartani:  évente beszámolunk róla, hogy a többség már megint unalmas, monokróm árnyalatú autót vett, a bátran valódi színre fújt autók pedig sajnálatosan ritkák. Egy hőre változó-, egy nanostruktúrás festéktípusról, két nagyon fekete feketéről is írtunk, most pedig egy nagyon fehér fehérről is fogunk.

Illusztráció!
Illusztráció!

Míg a Vantablackkel főleg a művészi lehetőségeket aknázták ki, az új, fehér festékkel a takarékosság és a komfort a cél: mivel visszaveri a napfény 97,9 százalékát, az autó beltere a hagyományos festésekhez képest így 5-6 fokkal tud hűvösebb lenni, az autó klímáját is kevesebb ideig kell használni, a fogyasztás is javul, utóbbi különösen a villanyautók hatótávjában jelentene észrevehető javulást.

A festék 150 mikron vastagságú, de a hatszögletű bór-nitrid nanolemezkék miatt elég egy rétegben felvinni. Tavaly már fejlesztettek hasonlót, annak az alapját bárium-szulfát nanorészecskék adták, de az a technológia 400 mikronos vastagságot követelt. Sajnos az ára miatt a vékonyabb, új típus sem fog egyhamar elterjedni, de a tervezőmérnöke szerint repülőkön és vonatokon talán megjelenhet.