Sorban gyulladnak ki a villanyautók a floridai hurrikán után

2022.10.14. 06:08

Az Ian hurrikán az Egyesült Államok ötödik legsúlyosabb vihara volt, a halálos áldozatok száma 119, az anyagi károkat összesen 67 milliárd dollárra teszik. Az infrastruktúra mellett a járműpark is megsínylette a vihart, most épp vízkáros, kigyulladó villanyautókról érkeznek hírek.

Kép: NewsNation via YouTube
Kép: NewsNation via YouTube

Flordia tűzoltóparancsnoka a Twitteren számolt be az esetekről: "Rengeteg villanyautót tett tönkre az Ian. A korrodálódott akkuk miatt tüzek keletkeznek. Ez egy új kihívás, amivel a tűzoltóink eddig nem szembesültek, legalábbis nem ekkora mértékben.” Az akkutűz közismert probléma, több oltási módszert is kidolgoztak már rá, köztük a tüskés módszert, az égést megfojtó paplant vagy épp a merítésest, normál esetben viszont a hagyományos autóknál megszokott vízmennyiség 3-8-szorosa is elfogyhat; nehezítő tényező, hogy az akkuban lévő feszültség veszélyforrást jelent a tűzoltóknak.

A floridai Naples-ben négy Tesla-tűz történt a hurrikán óta, de már a 2018-as olaszországi áradások is okoztak hasonló problémát: akkor hibrid Maseratik gyulladtak ki a savonai kikötőben. Floridában szerencsére egyik tűz sem okozott sérülést, de óvatosságra int, hogy Kalifornia után a déli államban van a legtöbb villanyautó (Kalifornia: 563 ezer; Florida: 93 ezer). A jelenség némiképp árnyalja Elon Musk Twitter-bejegyzését, amelyben a csónakként is használható, vízálló Cybertruckról ír.

A tűzoltóság arra kéri az érintett tulajdonosokat, hogy parkoljanak/vontassák az autókat az épületektől távolabb. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a statisztikák szerint normál esetben a villanyautók jóval kevésbé hajlamosak a tűzre: hagyományos hajtás esetén 1529 tűz jut 100 ezer autóra, ugyanez a szám villanyautók esetén 25.

Forrás: motorbiscuit.com