Mentő előtt büntetőfékezett az angol vitarás

2022.11.11. 09:17

Sokféle közlekedési kihágásra mondjuk azt, hogy durva, de amikor valaki a szirénázó mentővel erősködik, annál már aligha van lejjebb. Pedig sajnos nem ritka a dolog: van, hogy jobbról előzik a mentőautót, máskor középső ujjat mutogatnak az életmentőknek, vagy éppen parkolás miatt panaszolják be őket, miközben valaki életéért küzdenek. Egy angol férfi igen erős pályamunkával szállt be a gyökérségi versenybe: büntetőfékezett a megkülönböztető jelzéseit használó mentő előtt.

vitaras

Nem igazán tudni, mitől gurult el a gyógyszere. A videón jól látszik, hogy a szirénázó mentő megelőzi, besorol elé, majd jön egy vágás, ugrunk kicsit az időben, ekkor jön emberünk a Vitarával, visszaelőzi a mentőt, aztán beleáll a fékbe. Később ezt még egyszer megismétli, és amúgy is az úttest közepén, a felezővonalon halad, nem engedi el a munkájukat végző mentősöket.

Az eset még februárban történt, most pedig az ítélet is megszületett. A férfit nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtották, annak végrehajtását azonban másfél évre felfüggesztették. Emellett három évre eltiltották a vezetéstől, és nagyjából 275 ezer forintnyi bírságot is kiszabtak rá. Nem derült ki viszont, mi vezérelte, amikor úgy döntött, nekiáll izmozni a mentővel.

Az efféle esetek több okból is veszélyesek és teljesen elfogadhatatlanok. Egyrészt a mentő akár éppen beteghez siet, akár már beteggel halad a kórház felé, minden másodperc számít, a késésnek, amit egy ilyen öntörvényű autós okoz, súlyos következményei lehetnek, akár valaki életébe is kerülhet a manőver. Másfelől olyan sérültet is szállíthatnak éppen, akinek az állapotán sokat rontanak a hirtelen irányváltások és fékezések.