Kamu volt a Tesla 2016-os önvezetős videója

2023.01.19. 16:29

A Tesla egyik legnagyobb ígérete a teljes önvezetés, melyhez úgy tűnik, egyre közelebb jutunk. Eközben azonban egyre gyűlnek a botrányok az amerikai villanyautó-óriás körül. Most épp egy 2016-os, az önvezető rendszert promotáló videóról derült ki, hogy csak megrendezték - írja a Reuters.

Képernyőkép 2023-01-19 110611.png

Jelenleg is zajlik egy per a Tesla ellen egy 2018-as halálos baleset miatt. Ennek keretében pedig a vállalat önvezető szoftveréért felelős Ashok Elluswamyt is megszólaltatták, aki elismerte: a szóban forgó 2016-os videó nem hitelesen mutatta be az Autopilot valós képességeit.

 A felvételen az látható, ahogy egy Tesla bármiféle emberi beavatkozás nélkül, teljes önvezetés mellett szállít el egy dolgozót otthonától a munkahelyére, majd ott magától leparkol. Most kiderült, hogy a mutatványt előre meghatározott, előzetesen 3D-s szkennerrel letapogatott útvonalon hajtották végre, ráadásul csak sokadik próbálkozásra sikerült. Elluswamy szerint a vezetőnek többször is be kellett avatkoznia a tesztutak közben, ráadásul a Tesla az egyik önvezető parkolás során egy kerítésnek ütközött.

A férfi azt is hozzátette, "a videó célja nem az volt, hogy pontosan bemutassa azt, mi elérhető a vásárlók számára 2016-ban, hanem hogy prezentálja, mit lehet kihozni a[z önvezető] rendszerből."

Képernyőkép 2023-01-19 110854.png

A probléma azonban, hogy Tesla mindezt egyáltalán nem így kommunikálta. A videó elején megjelenik egy felirat, mely szerint "a vezetőülésben ülő személy csak jogi okok miatt van ott", ráadásul a vállalatvezető Elon Musk, a felvételről szóló Twitter bejegyzésében sem említette meg, hogy amit látunk, az nem egészen az, aminek tűnik.

Nem először hallunk egyébként arról, hogy a szóban forgó videó kamu lehet, ám eddig csak volt alkalmazottak nyilatkoztak erről. Most először történik meg, hogy egy jelenleg is a cégnél dolgozó, magas beosztású személy ismeri el a vádakat.

Hasonló nagyotmondások és ferdítések egyáltalán nem szokatlanok az autóiparban, különösen ami az alternatív hajtású, előremutató technológiákat illeti. Gondoljunk például arra, mikor a Nikola késznek mutatott hidrogénhajtású kamionjáról kiderült, hogy a bemutató során nem is hidrogén hajtotta, hanem a gravitáció.