Valami kicsire és szögletesre készül a Renault és a Volvo

2023.10.08. 14:03

Váratlan, és elsőre furcsa bejegyzés tűnt fel a Renault Group Twitter oldalán. A képen neon sárga háttér előtt egy japán kei carokat idéző furgon látszik, néhány sornyi szöveg társaságában.

„Összefogtunk a Volvo Grouppal és a CMA CGM Grouppal, hogy útjára indítsunk egy vállalatot, mely újgenerációs elektromos furgonok gyártását, és a dekarbonizációra és hatékony logisztikára mutatkozó egyre növekvő igényt fogja menedzselni." - írják a bejegyzésben.


Bár a Volvóról már mindenki hallott, a CMA CGM Group neve bizonyára keveseknek cseng ismerősen. Egy francia logisztikai vállalatról van szó, mely elkötelezte magát a szállítmányozás zöldebbé és hatékonyabbá tétele mellett.

Időközben a Volvo honlapján megjelent egy hosszú sajtóközlemény is, melyben már részletesebb információkat kapunk az egyelőre névtelen új vállalat céljairól és termékeiről. Eszerint furgonjaikat a teljesen elektromos és moduláris LCV platformra építik majd, mely sokféle különböző karosszériaformát képes támogatni nagy fokú biztonság mellett.

Ezen felül egy új, „szoftver definiálta jármű" architektúrát fognak használni, mely képes lesz távoli frissítéseket fogadni, és monitorozni a "kiszállítási folyamatot és üzleti teljesítményt". Ez a remények szerint 30 százalékkal csökkentheti a szállítmányozási vállalatok költségeit.

Az egyelőre névtelen furgon többféle akkumulátorral és 800 voltos elektromos rendszerrel érkezik. A gyártás tervezett kezdődátuma 2026.

A kutatás-fejlesztés költségeit a Renault és a Volvo közösen állja, ahogy a tudásukat és tapasztalataikat is megosztják majd egymással.