A kínaiak megvernék a Teslát, de ehhez Kimi Räikkönen kell

2023.10.27. 12:21

Magyarországon kevésbé ismert a kínai Zeekr, a Geely egyik almárkája. A Zeekr onnan lehet ismerős, hogy a szintén a Geely tulajdonában lévő Lotusokkal osztozik az alapjain.

Arról már mi is írtunk, hogy sok más kínai gyártóhoz hasonlóan a Zeekr is megvetné lábát Európában, ezt még a Sanghaji Autoshow-n jelentették be. Az X-et és 001 visszafogottabb változatát kezdték el árulni Svédországban és Hollandiában.

Most egy kis kakaskodással hívnák fel magukra a figyelmet: rekordot döntenének az 1265 lóerős, 1280 Nm-es csúcsnyomatékú szörnnyel, a négymotoros 001 FR-rel. A shooting brake-nek hívott, inkább egy SUV-re hasonlító 001 FR a Tesla Model S Plaidre lőne.

Az menetdinamikai adatok alapján közel van: a Zeekre csúcsmodellje 2,07 másodperc alatt éri el a 97 km/h-s tempót, a Model S Plaidnek ehhez 1,99 másodpercre van szüksége. A kínaiak azonban nem fogadják el ezeket az adatokat, ezért megbízták Kimi Räikkönent  hogy legyen a márka tanácsadója - Chief Performance Adviser.

Az még nem tisztázott, hogy be is ül majd a korábbi F1-es világbajnok egy FR-be, hogy megszorongassa a csúcs-Teslát, vagy csupán a tanácsaival és meglátásaival segíti a mérnökök munkáját.

A 140 kWh-s akkuval szerelt, ezer kilométeres hatótávú 001 FR-t tízdugattyús AP Racing fékekkel, karbon aerodinamikai kiegészítőkkel és 22 colos felnikkel szerelik. Ezekből az információkból az következik, hogy egy versenypályás megmérettetésre készülhetnek.

Mindezt Kimi jelenléte is erősíti, hiszen ő egészen biztosan hasznos tanácsokat tud adni a versenypályás menéssel kapcsolatban. Ez még valószínűleg odébb van, hiszen az első 001 FR még Kínában is csak most lett elérhető.

Forrás: Zeekr