Az elektromos BMW M3 egyre valószínűbb

2023.11.29. 12:38

A BMW év elején mutatta be az i Vision Dee tanulmányautót, majd pár hónappal később megérkezett a Vision Neue Klasse. Merész koncepcióautók ezek, amik a márka és a 3-as BMW jövőjét vetítik előre.

A Vision Neue Klasse nagyon ütős tárgy, ami látványosan szakít a BMW jelenlegi, kaotikus és sokszor túlzó formai megoldásaival. Ahelyett, hogy az XM-nél csúcsra járatott, színpadias stílust vinnék tovább, az újdonság alapján a jövő BMW-i teljesen más irányelvek mentén készülnek majd.

A Vision Neue Klasse letisztult, elegáns, okosan megrajzolt autó, ami a régi BMW-ket juttatja eszünkbe. Egyelőre azonban még csak tanulmányautóról van szó, a várhatóan 2025-ben érkező, szériaérett változat még távol van.

Mindez nem jelenti azt, hogy a BMW-nél nem dolgoznak teljes erővel a modellpalettán már most. A BMW két betűt és számot szeretne levédetni, amik egy típusjelzéssé állnak össze: az iM3 egy jövőben érkező, tisztán elektromos M3-ra enged következtetni.

Egyelőre az Európai Unióban és külön Németországban is elindították az eljárást, de előbbi még biztosan függőben van. Arról egyelőre nincs tudomásunk, hogy a világ más területein is indítottak-e az európaihoz hasonló eljárást.

Az autóipar jelenlegi irányát figyelembe véve mindez várható volt, sőt, már a BMW-nél is beszéltek a dologról a közelmúltban. A BMW M részlegének vezetője, Frank van Meel elmondta, hogy jelenleg egy kizárólag a hátsó kerekeket hajtó, kétmotoros hajtásláncon gondolkodnak. A fő szempont egyben a dolog nehézségét is adja: a rendszernek kellően könnyűnek kell lennie ahhoz, hogy a végeredmény tényleg sportos legyen.

Mindez közben szomorú is, hiszen az M3-hoz mindig szorosan kapcsolódott a harapós benzinmotor és a csodálatos hang. Egyelőre ne temessük a pokoli erős benzinessel szerelt M3-ast, hiszen a típusjelzés kivételével semmit nem tudunk a dologról.

Elképzelhető, hogy bár lesz elektromos M3, de mellette marad még benzines is, de az is megtörténhet, hogy a következő generációból már nem készül mai értelemben véve hagyományos hajtású változat. Ha utóbbi helyzet válik valósággá, az az autórajongók szempontjából egy igen kellemetlen és komor napnak ígérkezik.

Forrás: BMW