Nincs megállás – orosz fejlesztésű ABS és ESP érkezik az új Lada Nivába

2023.12.05. 13:24

Már már nevetséges, hogy a Lada 1977 óta tartja piacon a Nivát szinte változatlan formában. Persze, sokat csinosítgattak rajta és kerültek bele kevésbé elavult motorok is, de tulajdonképpen még mindig újként árulnak egy 46 éves terepjárót, már ahol még árulhatják egyáltalán. Most azonban, a 2024-es modellévre megérkezik az igazi innováció, vagyis a nyugat-oroszországi Pegasus gyárnak köszönhetően saját fejlesztésű és gyártású ABS-t (blokkolásgátló) és ESP-t (menetstabilizátor) kap a Niva. 

A Ladák gyártásáért felelős AutoVAZ kisebb kihagyás után most visszahoz több olyan biztonsági elektronikát is az autóiba, melyeket ma már régóta alapvetőnek gondolunk Európában. Oroszországban ezek az utóbbi években  hiányoztak, hiszen sosem érdekelte őket igazán a pórnép kényelme, vagy  biztonsága az ellenük meghozott szankciók miatt a beszállítók leléptek. Ez volt az az időszak 2022 közepén, amikor a legördültek a gyártószalagokról az első ABS és légzsák nélküli Ladák

Niva legend

A biztonsági extrák mellett a környezetvédelem is partot ért Oroszországban, ahol eddig Euro 2-es normáknak megfelelő károsanyag kibocsátású Nivákat forgalmaztak a szalonok. Vagyis az új, 2024-es Niva már az Euro 5-ös normát is tudni fogja annak ellenére, hogy egy jó ideig még biztos nem térhet vissza az európai piacra, ahol az országok már az Euro 7 bevezetéséről tárgyalnak.

Az új motort az általunk is megírt Niva Legend mellett a valamivel frissebb kinézetű Niva Travel is megkapja majd, legalábbis a tervek szerint. Emellett pedig olyan modern rendszerekkel szerelik majd fel, mint a tempomat vagy a fedélzeti számítógép.

Niva travel

A márkához mérten modern rendszerekkel felszerelt autók ára természetesen emelkedni fog. Eddig egy Niva Legendet 829 900 rubelért (3,2 millió forintért) lehetett kihozni legolcsóbban a szalonból, ez innentől 927 500 rubelre (szűk 3,6 millió forint) növekszik. A Niva Travel eleve egy drágább autó volt az 1 198 900 rubeles (4,6 millió forint) indulóárával ez innentől 1 215 000 rubelre (szűk 4,7 millió forint) emelkedik.

Mit jelent a Niva magyarul?

(Címlapkép: Getty Images Europe)