Mégis piacra dobják a Hyundai hidrogénes retró sportautóját

2023.12.20. 06:49

Még 2022 közepén egy elképesztő koncepcióautót villantott a Hyundai, N Vision 74 néven. Egyszerre retró és ultramodern forma egy korszerű elektromos, illetve hidrogén tüzelőanyag-cellás hajtással. Azóta voltak pletykák, hogy a modellből nem lesz semmi, majd olyanok, hogy mégis. Most éppen az az állás, hogy 2026-ban érkezik az N Vision 74.

Óriási dobás lenne ez a Hyundai részéről, hiszen a tervezett autó a komoly sportautók ligáját bővítené. Az eredeti tervek szerint két villanymotor hajtaná a hátsó kerekeket, melyek összteljesítménye 671 lóerő. E mellé érkezne még 900 Nm nyomaték, ami ugye az elektromos hajtás révén instant üt. Az energia forrása egy kisebb akkumulátor, aminek a töltéséért egy hidrogénnel hajtott tüzelőanyag-cellás rendszer felelne. Az akkori információk szerint a hatótáv így 600 kilométer körül alakul, míg a gyorsulást nulláról százra olyan 4 másodpercre saccolták.

Ezzel szemben nemrég olyan információk érkeztek a gyártóhoz köthető forrásoktól, hogy a 2026-ban érkező N Vision 74 még erősebb lesz. A cél állítólag, hogy 3 másodperc köré vigyék a százas sprintet, ehhez pedig 800 lóerőre húznák fel az elektromos hajtást. Ezek mellett persze a hatótáv valamennyire csökkenne, olyan 400-480 kilométerrel kalkulálnak. Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a hidrogén tankolása egyelőre sokkal gyorsabb, mint a töltés, így nem akkora probléma az alacsonyabb hatótáv.

Az árral kapcsolatban egyelőre semmilyen hír nem érkezett, de az biztos, hogy nem lesz egy olcsó modell. Már csak annak fényében sem, hogy csupán egy 100 darabos limitált szériát készítenek, tehát a gyártás sem lesz túl gazdaságos. Ebből a mennyiségből egyébként 30 darabot megtart a Hyundai versenycélokra, viszont 70 darabot eladnak majd várhatóan 2026-ban.

Forrás: Jalopnik