December 31-ével vége a Hyperloop One projektnek

2023.12.25. 15:34

A vákuumközeli állapotban tartott csőrendszer és a benne 1200 km/h-val haladó kapszulák ötletét rengeteg scifi szerző megálmodta már, de Elon Musk került a legközelebb ahhoz, hogy a fikciót valóságra váltsa. Bár a Hyperloop One nevű projekt egy valódi tesztet is megért, igazi sikert nem ért el, az üzemeltető cég a Bloomberg szerint december végén lehúzza a rolót.

Az első tervek még 2013-ban kerültek papírra, amelyek szerint a csőrendszerekben lövedékszerű kapszulák 1200 km/h-s sebességgel szállíthatnának embereket és árukat egyaránt. Az ötlet jól hangzott, a gyakorlati megvalósítás azonban a mai technikai feltételek mellett gazdaságosan kivitelezhetetlennek bizonyult.

Ennek ellenére a Hyperloop One eljutott az első tesztjéig, ahol azonban elmaradt a várakozásoktól, 160 km/h-ig sikerült gyorsítani a kapszulát. A költséges projektbe időközben beszállt a szintén milliárdos Richard Branson (ekkor a cég nevét Virgin Hyperloopra váltották, majd 2020-ban visszatértek a Hyperloop One elnevezéshez), valószínűleg neki és az alatta működő logisztikai cégnek, a DP Worldnek is köszönhető, hogy a fejlesztés előrehaladtával az emberi közlekedés helyett a szállítmányozásra helyeződött a hangsúly.

A kettes számú tesztkapszula, az XP-2, becenevén Pegasus Forrás: Wikipedia/APK
A kettes számú tesztkapszula, az XP-2, becenevén Pegasus Forrás: Wikipedia/APK

A Hyperloop One-t a fizikai nehézségek mellett az ág is húzta: a társalapító Shervin Pishevar szexuális zaklatási vádak miatt felmondani kényszerült, Szaúd-Arábia is elállt a projekt támogatásától, vélhetően a Hasogdzsi-gyilkosság miatt a monarchiát kritizáló Branson is távozott, végül a pandémia is beütött.

A jogokat és eszközöket, köztük a Las Vegas melletti tesztpályát (DevLoop, nem összekeverendő az LVCC Looppal, amiben Las Vegas alatt lehet utazni Teslákkal) jelenleg a DP World birtkolja, ezeket a Bloomberg szerint hamarosan értékesítik, a Hyperloopért felelős cég pedig december 31-én megszűnik.