Sufni-tuning napelemekkel nyerhetsz kilométereket a Tesládnak

2024.01.17. 09:01 Módosítva: 2024.01.17. 09:53

A gyártók és a villanyautó-tulajok is szinte mindent megtesznek a plusz kilométerekért. De lehet, hogy a Beta One napelemrendszer megalkotója most túlzásba esett.

Kitaláltak ugyanis egy olyan napelem pakkot, amit könnyedén rögzíthetünk például egy Tesla Model Y tetejére. Ez összesen 9 panelből áll, amelyeknek darabja 175 watt teljesítményű. Ezekkel az autó, napos helyen parkolva elvileg képes 5 óra alatt 6 kWh áramot megtermelni, ami nagyjából 32 kilométert jelent a Model Y-nak. Ha sikerül ennél is hosszabb ideig állni, akkor akár 64 kilométert is nyerhetünk az eszköz weboldala szerint.

Cserébe folyamatosan cipelnünk kell egy összecsukott állapotában sem túl elegáns 75 kilós csomagot a tetőn. Ez állítólag ütés-, víz- és mindenálló, így nincs vele komoly munkánk, legfeljebb kinyitásnál és becsukásnál. Nyitva különösen igénytelenül néz ki, olyan, mintha egy garázsban kalapálták volna össze. Ennek ellenére az alkotók 4000 dollárt, átszámítva 1,4 millió forintot kérnek a rendszerért. Azt nem említik, hogy telepítéssel együtt, vagy ez csak maga a napelemcsomag és a konzol.

Néhány gyártó egyébként szintén kísérletezik elektromos autókra szerelhető napelemekkel. A BMW például a szélvédőre tenne fel átlátszó rétegeket, míg néhányan a tetőbe építik be, lásd a Toyota Priusokat. A Fisker Ocean utóbbi megoldással például napi 8 kilométer pluszt tud összegyűjteni, ami egyelőre nem túl sok, de több, mint a semmi. A Tesla egy ideje ígérgeti, hogy a Cybertruckhoz elérhető lesz tetőbe építhető napelem, de egyelőre erről nincsenek hírek.

Forrás: Carbuzz, DartSolar