Visszatérnek a GM „kísértet” taxijai az amerikai utakra

2024.05.16. 17:25 Módosítva: 2024.05.16. 17:26

  • A Cruise, a General Motors önvezető technológiával foglalkozó leányvállalata, újraindította önvezető autóinak tesztelését biztonsági ellenőrök jelenlétében
  • A vállalat 2021 óta teszteli az önvezető taxikat Kaliforniában, 2022-ben pedig 100 robotaxit üzemeltetett San Franciscóban, és terjeszkedett Phoenixben és Austinban
  • Egy baleset miatt, amely során egy önvezető autó nem megfelelően reagált egy elütött gyalogosra, a Cruise tevékenységét felfüggesztették 

Elkezdi a teszteket önvezető autóival a Cruise, a General Motors önvezető technológiával foglalkozó leányvállalata azt követően, hogy tavaly októberben egy baleset miatt le kellett parancsolni a cég robotaxiait az utakról – adta hírül a CNN. A vezető nélküli autók egyelőre biztonsági ellenőrrel térnek vissza az utakra május második felétől. Magyarán lesz vezető az autókban, csak éppen nem fog vezetni.

Az a dolga, hogy vészhelyzet esetén átvegye az irányítást

A vállalat 2021 szeptemberében kapott engedélyt a kaliforniai közlekedési hatóságoktól arra, hogy kísérletképpen önvezető taxikat állítson forgalomba a város bizonyos részein. Ez azt jelentette, hogy biztonsági ellenőr, vészhelyzeti sofőr nélkül, teljesen „kísértet” üzemmódban járták az utcákat az autók.

068 AA 27072023 1287512

A Cruise 2022 februárjában jelentette be, hogy várja a robotaxik utasait. Ezzel egyidejűleg kérvényt nyújtott be az USA szabályozó hatóságához, amiben kérték a vezető nélküli járművek közlekedésének szabályozását az egész országban. A kaliforniai kormány 2022 júniusától engedélyezte, hogy díjat kérjenek a taxis fuvarokért.

A vállalat 2022 szeptemberében már 100 robotaxit üzemeltetett San Franciscóban, és ötezerre akarta emelni flottáját. Megkezdték a terjeszkedést Arizona államban, Phoenixben és a texasi Austinban. Azt tervezték, hogy 2025-ben már egymilliárd dollár árbevételt fognak elérni. A The Verge magazin becslése szerint 2023-ban 561 millió dollár veszteséget szenvedtek el.

A crach akkor ütött be, amikor tavaly októberben baleset részesévé vált az egyik autó. Ahogy haladt, nem sokkal előtte egy másik autó elütött egy gyalogost, aki a robotaxi elé került. A kísértet jármű megpróbált lehúzódni az út szélére, ám ez rossz döntés volt, mert így métereken át tolta maga előtt az elgázolt gyalogost, aki emiatt további sérüléseket szenvedett.

068 AA 28072023 1287516

A cég tevékenységét felfüggesztették. A GM vizsgálatot indított, amiből kiderült, hogy a Cruise vezetése elbízta magát. A hatóságokat például a jövő technológiájának bevezetését akadályozó ellenségnek tekintették. A vezetőséget és a robotaxi cég alkalmazottainak közel negyedét elbocsátották. Az önvezető szoftver frissítésen esett át. A teszteket nem Los Angelesben, hanem Phoenixben kezdték  újra a „biztonsági vezetők” jelenlétében.