Döbbenetes Mercedes G-osztályt építettek fából – ráadásul működőt!

2024.05.30. 11:22

  • Fából készítettek Mercedes G-osztály replikát egy Mitsubishi Pajero alapjaira
  • Elképesztően igényes ácsmunka eredménye a valósághű autó
  • Nem csak az alap sziluettet, de a részleteket és a belteret és elkészítették
  • Nem ők az egyetlenek, akik alternatív anyagokból csinálnak G-osztály replikát

Amikor egy mesterember szépen dolgozik, azt egyszerűen jó nézni. Nagyon látványos videók vannak arról, ahogy a nyersanyagok elképesztő művekké alakulnak át. Ilyen az a fából készült Mercedes G-osztály is, melynek építését végig felvették és feltették az ND - Woodworking Art youtube csatornára.

Az alapot egy öreg Mitsubishi Pajero adta, amit majdnem alvázig csupaszítottak a projekthez. Meghagyták a padlólemezeket és a sárvédők egy részét, majd felhúztak rá egy fémszerkezetet. A precíz kalitkát az utcán festették feketére, majd erre kezdték el felhúzni a gyönyörűen megmunkált fa alkatrészeket. Lassan kialakult egy első lökhárító, a küszöbök, a motorháztető, a tetővonal és az ablakkeretek. A projekt során egészen hamar elkezdett kirajzolódni egy igazi G-osztály, aztán jöttek a részletek.

Láncfűrésszel a durvább, csiszolóval a finomabb éleket dolgozta el a mesterember. Nem vette félvállról az autó belső kialakítását sem, műszerfalat, középkonzolt sőt, még üléseket is készített szintén fából, ahol megint elképesztő formákat hozott össze csupán csiszolóval. Ezek imitálják az autó belső kezelőpaneljeit, multikormányát, de végül csak egy digitális műszeregység került bele, mint működő elektronika. Kívülre ennél sokkal több kütyü dolgozik, mert elkészítette az eredeti lámpákat az autó minden sarkára, de még a díszléceket sem felejtette el. Egy vaskos lakkozás után a fa G-osztály olyan, mintha teljesen gyári lenne.

A mesterember eltalálta az arányokat, gyönyörűek a részletek és helyenként hihetetlen alkatrészeket hozott össze fából. Ilyen a méhsejtes hűtőmaszk, a mercedes emblémák vagy maguk a dísztárcsák. Nem teljesértékű autóról van szó, mert attól függetlenül, hogy megy, megáll, kanyarodik, világít, sok dolgot nem tud. Az ablakai csak fix plexilapok és az ablaktörlők is díszek. Ettől függetlenül elismerésre méltó munka, én mindenképpen fejet hajtok az ácsmester előtt.

A Mercedes G-osztály szögletes idomai egyébként gyakran megihletik az építőket. Nemrég az orosz Garage 54-nél is ehhez a típushoz nyúltak és karosszéria gyanánt alternatív anyagot használtak. Magukhoz hűen egy Uaz alapjaira húztak fel egy fém szerkezetet, majd erre jégből készítettek karosszériát jégszobrászok segítségével. Ez talán még sokkal nehezebb lehetett, mint a fa G-osztály, de az is működőképes volt.