A Ford egy 1400 lóerős szörnnyel támad rá a leghíresebb hegycsúcsra

2024.06.21. 12:08

Röviden:

  • A Ford 2023-ban egy furgonnal döntött rekordot a Pikes Peaken.
  • 2024-ben egy 1400 lóerős pickuppal állnak rajthoz.
  • Az F-150 Lightning SuperTruck 240 km/h-s sebességnél 2,7 tonna leszorítóerőt termel.
  • A saját rekordjukat szeretnék megdönteni az Open kategóriában.

A Ford 2023-ban már bizonyította, hogy egy elektromos furgonnal is képesek gigászi időkülönbséggel rekordot dönteni a Pikes Peaken. Azt persze nem árt tisztázni, hogy a SuperVan 4.2 egy teljesen egyedi, 1400 lóerős istencsapása, amire ráadásul olyan aerodinamikai elemeket terveztek, amik akár 2 tonna leszorítóerőt is képesek előállítani.

Úgy tűnik, a Fordot megrészegítette a siker: 2024-ben újra rajthoz állnak a Pikes Peak International Hill Climb versenyen, de ezúttal nem egy furgonnal, hanem egy pickuppal. Bármilyen hihetetlennek tűnik, az idei versenyautó még a tavalyinál is durvább fegyvernek ígérkezik.

Az új versenygép alapját a Ford F-150 Lightning, vagyis az elektromos F-150 adta, és mire kifaragták belőle a SuperTruckot, sok köze nem maradt az utcai változathoz. Az újdonságot korábban már megmutatták álcázva, illetve már akkor megszellőztették azt a fontos információt, hogy a SuperTruck 240 km/h-s sebességnél 2,7 tonna leszorítóerőt termel.

Mindez onnan nézve nem meglepő, hogy az egyedi F-150 hátulján egy akkora szárny van, mint egy kisebb buszmegálló. A komikusan nagy hátsó diffúzor, a sokrészes első toldat és a többi aerodinamikai elem se szokványos darabok. A hárommotoros, elektromos pickup a SuperVanhez hasonlóan 1400 lóerőt tud, és mind a négy kereke hajtott.

Az immár álcázás nélkül is bemutatott pickuppal június 23-án állnak rajthoz, hogy megostromolják Colorado állam autós szempontból leghíresebb hegycsúcsát. A SuperTruckkal az Open kategóriában fognak indulni, ahol jelenleg a tavaly óriási rekordot döntő SuperVan a leggyorsabb 8 perc 47,682 másodperces idővel.

A Ford célja egyértelműen az, hogy megdöntsék a tavalyi rekordjukat. Erre reális esélyük van, hiszen az F-150 Lightning SuperTruck egy fokkal még a SuperVannél is potensebb tárgynak tűnik. A jelenlegi abszolút csúcstartó az elektromos Volkswagen ID. R, amivel Romain Dumas 7 perc 57,148 másodperces időt autózott 2018-ban.

Forrás: Ford