Hipersportautó helyett robotaxikkal jelentkezett be a Rimac

2024.06.26. 17:54

  • Taxivállalatot indít a Rimac Verne néven, amelyben saját fejlesztű robotaxijaik lesznek.
  • A Verne járművei kétszemélyesek, tolóajtósok és egy applikációval rengeteg dolog előre beállítható rajtuk.
  • Az első darabok 2026-ban kezdik a fuvarozást Zágrábban, de idővel több európai városban is elérhetők lesznek.

A Rimac bemutatta új projektjét, ami meglepő módon nem egy újabb hipersportautó, nem egy SUV, hanem egy taxivállalat. A Verne (Jules Verne francia költőről kapta a nevét) elektromos robotaxikat működtetne és már 2026-ban működésbe állnának Zágrábban.

A Verne teljeskörűen lefedi a robotaxiztatáshoz szükséges infrastruktúrát. Ők csinálnák a robotaxikat, az applikációt és az „anyahajót” is, ahová a robotaxik visszajárnának tölteni.

Tolóajtó, nagyképernyő, két személyre

A Verne annyiban lenne úttörő (csak azért lenne, mert a Tesla és a Toyota még megelőzheti), hogy a robotaxikat nem egy létező járműből készítik, hanem azt az alapoktól építik fel. Ezáltal a Verne egy kormány nélküli jármű, aminek a műszerfala csak egy óriási kijelző.

A Rimac szerint 10-ből 9 taxifuvarral csak egy vagy két személyt szállítanak, ezért a Vernék kétszemélyesek lesznek. Ennek előnye, hogy a kis méretűnek tűnő autó beltere tágas és csomagtartója is van. Az egyébként nagyon futurisztikus dizájnnal megtervezett robotaxi tolóajtókkal rendelkezik, panorámateteje pedig kör alakú. 

Az önvezetésért a Mobileye felel, akik nem részletezték, hogy milyen szintű lesz az önvezetés, de a Verne szenzorokkal, kamerákkal és lidarral is rendelkezik.

Applikációval a szagélményért

Ígéretek szerint a házon belül fejlesztett applikáció nem csak a robotaxik rendelésére és a célállomás kiválasztására lesz fenntartva. Azon belül már a taxi érkezése előtt beállíthatunk több dolgot.

Ilyen beállítás lehet, hogy milyen hőmérséklet legyen az autóban, milyen erősségű és színű legyen a hangulatvilágítás (már ha egyáltalán szükésgünk van rá), valamint milyen illat legyen az autóban.

Az úgynevezett anyahajóról nem árultak el semmi konkrétumot, csak annyit, hogy minden városba terveznek egyet telepíteni.

Ha minden jól megy, az első Verne robotaxik 2026-ban állnak szolgálatba Zágrábban, amit több európai ország követ. Elsőként Németországot és az Egyesült Királyságot mondták, de már 11 várossal leszerződtettek és további 30-cal tárgyalnak.