Magyarországra is elhozzák az eddigi legelvetemültebb Ford Raptort

2024.07.13. 10:38

  • A Ford bemutatta Dakar Rallyra szánt autóját a Raptor T1+-t.
  • Az autót tesztelés jelleggel Magyarországra is elhozzák augusztusban.
  • A Dakar Rallyn négy csapat indul ilyen T1+-szal.

Ha a magyar piacon egy Ford Raptort szeretnénk, akkor a Ranger Raptorral kell kiegyeznünk. Ebben egy 3 literes biturbós V6 van 292 lóerővel és 491 Nm nyomatékkal. Ha ez nem elég, akkor szürkeimportként ott van az F-150 Raptor, vagy a Raptor R. Az elvetemültek pedig Hennessey VelociRaptoR-ra is rámehetnek - bár ezt már kihívás lehet lepapíroztatni, ha egyáltalán le lehet. De ezek mind semmik a Dakar Rally-ra tervezett Ford Raptor T1+-hoz, amit csak akkor vezethetsz, ha te vagy az idősebb Carlos Sainz vagy Nani Roma.

A Raptor T1+ valahol az F-150 Raptorra hasonlít, de nagyjából annyi köze van hozzá, mint a Supervan 4-nek a Transithoz, vagy az F-150 Lightningnak a SuperTruckhoz.

A picit több mint két tonnás versenygépet a Ford Performance és a raliban is jártas M-Sport fejlesztette. Az autót egy 5 literes Coyote V8 hajtja, de a Dakar Rallynál a lényeg a felfüggesztésben, futóműben rejlik: a Ford Raptor T1+ elöl és hátul független, kettős keresztlengőkaros felfüggesztéssel rendelkezik. A Fox lengéscsillapítói három- és négy irányba is állíthatók. A hasmagasság 400mm, a rugóút pedig 350 mm, ami eléggé valószínű, hogy elég lesz a Dakarra.

Térhálós acélvázán szénszálból készült karosszériaelemek vannak. Jópofa részlet, hogy a pótkerekeket az oldalpanelek mögé rejtették, ahonnan egyharmaduk kilátszik. Első terepszöge több mint 70 fok.

A Raptor T1+-t a Goodwood Festival of Speeden mutatták be pénteken, ahonnan Magyarországra jön a Hungarian Baja ralira, ami augusztus 8-10 között lesz megrendezve. A két autóból viszont csak az egyik vesz részt a versenyen.

Október 4-11 között a Rallye du Maroc-on viszont már mindkét T1+ versenyzik, amit az utolsó nagy tesztnek tartanak. Utána ugyanis január 4-17 között veszi kezdetét a Dakar Rally, ahol már négy autóval indulnak.