Nekimennek a kukkoló autóknak az amerikaiak

2024.07.18. 16:29

  • Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma augusztusban tervez kiadni egy olyan szabályjavaslatot, ami limitálná a kínai és más ellenséges ország autóinak kommunikációs szoftverét.
  • A törvényhozók egyebek között attól aggódnak, hogy a kínai autók a tulajdonosokról is gyűjtenek adatokat.
  • A szabályozás nem befolyásolja a száz százalékkal megemelt behozatali vámot.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma augusztusban tervezi kiadni azt az autók és az internet közötti kommunikációs kapcsolatra vonatkozó szabályjavaslatot, amivel korlátoznák, hogy az autók milyen információkat gyűjthet. A szabályozás leginkább a kínai autókra vonatkozik - közölte egy magas rangú tisztviselő a Reutersnek.

A szabályozás nem csak hardveres, de szoftveres limitációkat is jelentene.  Alan Estevez exportellenőrzési vezető hozzátette, hogy egyes adatgyűjtésre képes eszközöket a szövetséges országokban kellene gyártatni. Szerinte óriási veszélyt jelent, hogy a barátságtalan országokból származó autók rengeteg adatot gyűjtenek nem csak a vezetésről és környezetéről, de magáról a vezetőről is. Mivel a vezető a mobiltelefonját is csatlakoztatja ehhez a rendszerhez, a kommunikációs szoftver az azokon lévő információkhoz is hozzáférhet. „Az autó egy nagyon ijesztő dolog. Az autód sokat tud rólad” – mondta Estevez.

Továbbá attól is tartanak, hogy az egyre inkább szoftverekre hagyatkozó járművek rendszere bármikor kikapcsolódhat teljesen, ami katasztrófához vezetne.

A pekingi külügyminisztérium szerint indokolatlan azt feltételezni, hogy a kínai autószoftverek ilyen funkcióban is működnének, azaz kukkolnák az autósok virtuális életét. Ezért az amerikai kormány jól tenné, ha a szabad kereskedelem szabályaihoz tartaná magát, azaz nem avatkozna be abba, hogy az autógyártók honnan szerzik be a termékeik részegységeit.

Nem ez az első tervezet korlátozó intézkedés ami a kínai autókat illeti. Az Egyesült Államok még májusban jelentette be, hogy az eddigi 25 százalékos behozatali vámot 100 százalékra emeli a kínai villanyautókra. Ennek viszont lenne egy kiskapuja, méghozzá Mexikó. Ugyanis az USA és Mexikó közötti hatályos gazdasági egyezmények alapján az esetlegesen Mexikóban gyártott kínai villanyautókra nem vonatkoznának a szigorú vámszabályok.

Hasonlót, de sokkal enyhébb vámemelést az EU is eszközölt a kínai villanyautókra. Július 4 óta a Kínában gyártott, majd az EU-ba exportált villanyautók behozatali vámja 17,4-38,1 százalékkal nőtt.

Az EU egy tavaly október óta tartó vizsgálat nyomán hozta meg a büntetővám bevezetéséről szóló döntést arra hivatkozva, hogy a kínai villanyautó-gyártás állami támogatása torzítja a piaci versenyt. Az intézkedés ideiglenes, az Európai Tanácsnak novemberben kell visszatérnie rá, hogy meghatározott időre véglegesítse a tarifákat.