Helyben a helyiekért: Debrecenben indul az új BMW-korszak

2024.07.31. 17:33

  • Már épülnek azok a BMW-gyárak, amelyek az autógyártó új filozófiáját képviselik majd a jövőben is. 
  • A kicsit PR-szagú ígéret szerint válságállóak lesznek és a helyiek kapják a főszerepet. 
GettyImages-2150261086

A BMW három kontinensen öt új összeszerelő üzemet épít hatodik generációs nagyfeszültségű akkumulátorainak gyártásához. Ezek a bázisok már épülnek Németországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban, Mexikóban és Kínában.

A megoldás lényege, hogy a vállalat autógyártó üzemei mellé telepítik az akkuk előállítását, ez része a vállalat„helyben a helyiekért” (local for local) autógyártási filozófiájának. Ez lényegében a BMW PR-szagú mondása szerint azt jelenti, hogy a vállalat tevékenysége összefonódik a helyi gazdasággal, az üzemekben dolgozó közösségekkel. Így egyfajta védelmet kínál az előre nem látható fordulatokkal szemben.

A termelés akkor is folytatódhat, ha váratlan politikai, gazdasági szabályozási változások történnek. A Neue Klasse (bővebben BMW Vision Neue Klasse) névre keresztelt villanyautók lesznek az elsők, amelyeket ellátnak az új hengeres cellákból felépülő akkumulátorokkal. Ezek a BMW-nél nagy lépést jelentenek a nagyobb energiasűrűség, a gyorsabb újratöltés és a hatótáv növelése felé. A vállalat közleménye megerősíti, hogy Debrecenben 2025 második felében kezdik el gyártani a villanyautókat és a hozzájuk való akkumulátorokat is.

Az előkészületek gőzerővel folynak. Az irodák februárban benépesültek, a dolgozók képzése a BMW-csoporthoz tartozó különböző bázisokon folyik. Az épületek még el nem készült elemei az év végére beköltözhetővé válnak.  (Via Reuters, BMW