Autóból kamerázó embereket kameráztak, akik fantomdugót okoztak az M7-esen

2024.08.06. 06:06

  • Ismét fantomdugó alakult ki az M7-es autópályán a kamerázók miatt.
  • Többen a kormányt teljesen elengedve, két kézzel videózták a balesetet.
  • Emiatt több kilométeres dugó alakult ki.
  • Az MKIF kéri az embereket, hogy ne videózzák a baleseteket és lehetőleg a vezetésre figyeljenek menet közben.

Önmagában is súlyos probléma az utakon, hogy az emberek autóvezetés közben telefonoznak, így nem arra figyelnek amire kéne és másodpercek alatt megtörténik a baleset. Ezt fokozza, amikor valamit videóznak az autóból, ami nem csak etikátlan, de ráadásul szívatják azokat a normális embereket, akik szeretnének rendes sebességgel haladni az autópályán.

Július 30-án, kedden baleset történt az M7-es autópályán. Kiérkeztek az illetékes hatóságok és az útszakasz fenntartója, hogy biztosítsák a helyszínt és minél hamarabb járhatóvá tegyék az utat. A pálya másik  – Budapest felé haladó – oldalát semmilyen akadály nem lassította, csak a féleszű autósok. Többen ugyanis nekiálltak látványos mozdulatokkal fotózni, videózni, és hogy tökéletes legyen a felvétel, még lassítottak is. Olyan sebességre mentek le, ami egy autópályán bőven veszélyes, de jelen helyzetben inkább csak bosszantó volt.

A sok kamerás miatt ugyanis fantomdugó alakult ki. Ennek az a lényege, hogy valós ok nélkül lelassul, majd esetenként megáll a forgalom. Egy-egy autós is problémát jelent, de az MKIF felvételein látni, hogy többen is videóztak az autóból, valaki ehhez mind a két kezével elengedte a kormányt.

A művelet nem csak balesetveszélyes és idegesítő, de etikailag is aggályos. Senki sem szeretné magát vagy közelebbi-távolabbi rokonát a közösségi média oldalakon látni egy videó felvételen ilyen kiszolgáltatott helyzetben. Nem is igazán indokolt felvenni vagy lefotózni egy ilyen balesetet – mert mit kezd utána vele az ember? Mindenesetre az MKIF kéri az autósokat, hogy legyenek ésszerűek és egyfelől ne fotózzanak, videózzanak, másfelől egyáltalán ne telefonozzanak vezetés közben. Az utat nézzék, a többi közlekedőt, a szabályokat, és azt, hogy ne álljon meg miattuk egy egész autópálya.