Átszámolva 5 millió forintnál olcsóbb villanymini érkezett Vietnámból, suzukis vonalakkal

2024.08.07. 06:05

  • Kevesebb mint 13 ezer dolláros, azaz átszámolva 5 millió forintnál olcsóbb mini terepjáróval, ha úgy tetszik, mini-SUV-vel nyomul a vietnámi villanyautó-gyártó, a Vinfast.
  • Az autót szűk városi utcákban való szaladgálásra szánja a gyártó. 
  • Az értékesítés első köre elég jól sikerült.  
3f7aab0b-vf3xanh-1024x576.png

A vietnámi VinFast villanyautó-gyártó augusztus első napjaiban elkezdte VF 3 névre keresztelt mini SUV-jának értékesítését. Az autóért 322 millió dongot kérnek a vietnámi piacon, ami 12 800 dollárnak azaz 4,7 millió forintnak felel meg.

Az autógyártó 2024-ben 20 ezer darab eladását tervezi ebből. Ez jó eséllyel sikerül: a gyártó ugyanis májusban nyitotta meg az autósok előtt az előrendelés lehetőségét, aminek eredményeként 66 óra alatt 28 ezer autót adott el. Ez óránként átlagosan 424 darabos eladást jelent.

Mekkora? Mire? Meddig?

Az autó méretei alapján valahol az eredeti Suzuki Samurai közelében van, ahogy kinézetre is hasonlít hozzá. Hossza nagyjából 3,2 méter, szélessége valamivel kevesebb mint 1,7 méter. 

Hatótávolsága azt sejteti, hogy városi rohangáló-bevásárló autónak szánják: egy feltöltéssel a gyári adat szerint 215 kilométert képes megtenni. Vietnám fővárosában, Hanoiban rengeteg a keskeny utca, a sikátor, amelyekben lehetetlen manőverezni a szélesebb autókkal, míg a VF3-mal ez menedzselhető. 

A VinFast tájékoztatójából az is kiderül, hogy immáron sok olyan család van Vietnámban is, akik szívesen vásárolnának második autót. Úgy vélik, hogy az új modell ideális lehet erre a célra is. A modell értékesítését a hazai piacon kezdik el, ám azt tervezik, hogy megcélozzák vele a szomszédos délkelet-ázsiai országok autósait is.

A VinFast a vietnámi Vingroup holding cégkonglomerátum tagja. A vállalat egyébként 2024-ben 80 ezer autóértékesítését tervezi, ami kétszerese lenne a 2023-as eladásoknak. Az eredeti cél az idei évre 100 ezer villanyautó eladása volt, ám később szerényebbre vették a terveket. (Via Nikkei Asia