45 darab benzines új autót regisztráltak Norvégiában júliusban

2024.08.18. 12:12

  • A júliusban regisztrált autók mintegy 92 százaléka elektromos volt Norvégiában.
  • Sima benzinesből pedig csak 45 darabot regisztráltak.
  • Ennek csaknem fele Suzuki Swift volt.

A norvég Közúti Közlekedési Információs Tanács (OVF) közzétette a 2024 júliusában regisztrált új személyautók számát: 6456 darab, amiből sima benzines 45, dízelből pedig 164 darab volt. A legnépszerűbb benzines jármű a Suzuki Swift volt, amiből 20 darabot regisztráltak.

A statisztika külön kezeli a sima benzines és dízel, hibrid, tölthető hibrid személyautókat. Viszont ha ezeket összeadjuk akkor is csak 522 olyan járműt regisztráltak, amiben van belső égésű motor. 5933 darab tisztán elektromos meghajtású, egy darab pedig hidrogén. Vagyis a júliusban regisztrált új autók 92 százaléka elektromos volt.

Az elektromos autók aránya 2024-ben a legtöbb hónapban megközelítette vagy meghaladta a 90 százalékot, de májusban és júniusban 80 százalék alá esett, ami annak köszönhető, hogy a július 7-től érvényes új műszaki követelményeknek nem megfelelő autókat az említett időpont előtt kellett forgalomba helyezni. A júliusi regisztrációk viszont azt mutatják, hogy az elektromos járművek aránya visszatért a normális, elvárt szintre, és az év első hét hónapja után az elektromos járművek aránya 85,6 százalék, ami három százalékpontos növekedést jelent a tavalyi évhez képest.

A legkeresettebb modell júliusban a VW ID.4 volt, amiből 593-at regisztráltak, ezt követte a Toyota bZ4X 387-tel, majd a dobogó aljára a Skoda Enyaq került 371-tel.

Júliusban 45 ezer személygépkocsi cserélt gazdát, a tulajdonosváltások száma ezzel mintegy három százalékkal nőtt.