Betelt a pohár: jön a fatbike-szigor Hollandiában

2024.08.20. 12:28

  • A feltuningol fatbike-okkal 60 kilométer per órás sebességgel is lehet száguldozni. Bukósisak és jogsi nélkül. 
  • Ez sok holland település önkormányzatának nem tetszik, ezért betiltják a sebességfokozók használatát. 
A kép illusztráció
A kép illusztráció

Több mint 40 önkormányzat követelésének engedve a megtiltaná az elektromos kerékpárokhoz gyártott sebességfokozó eszközök használatát, sőt, azok birtoklását is – idézi a Közlekedésbiztonság szakportál a holland RTL beszámolóját. 

A szigor a leginkább a holland fiatalok körében népszerű, rendkívüli széles kerekekkel felszerelt, az átlagos bicikliknél jóval nehezebb - egyébként elsősorban havas, saras utakra tervezett - fatbike-okat érinti, amelyekkel – sebességfokozó használatával – akár a 60 kilométer per órás tempó elérése sem lehetetlen, és még csak meg sem kell magát erőltetni annak, aki hajtja. A fő problémát az okozza, hogy jogilag kerékpárnak minősülnek, így nem kell jogosítvány hozzájuk, ahogy bukósisak sem. Pedig a sebességfokozóval ellátott fat bike-ok maximális sebessége ezt indokolná. 

A cikk utal arra is, hogy a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet szakértői már a mostani hollandiai lépés előtt közölték, hogy bár az elektromos rásegítéses kerékpároknak számos előnye van (innovatívak, nagyobb hatótávolságra képesek a sima bringákhoz képest, idősek is használhatják, könnyen hozzáférhetőek), de kockázatot is rejt a használatuk. 

A hagyományos kerékpárokhoz képest nagyobb a sebességük és hosszabb a fékútjuk, a közlekedés többi résztvevői ugyanakkor csak egy kerékpárt látnak és annak megfelelően is viselkednek a forgalomban, ami téves megítéléshez vezethet.