Ingyenes BKK-bérlet vagy ingyenes parkolási engedély közül választhat a II. kerület

2024.08.29. 16:50

  • Jövőre csak mélygarázsokba parkolhatnak a II. kerületben levő cégek, állami intézmények és nagykövetségek.
  • A kerületi lakosoknak jövőre lehetőségek lesz választani, hogy ingyenes BKV bérletet vagy parkolási engedélyt kapjanak.
  • Őrsi Gergely szerint egész Budapesten több parkolási engedély van kiadva, mint amennyi parkolóhely van.

Egy komplex parkolási csomag készül a II. kerületben, amely részeként az állami hivatalok autói mélygarázsokba kerülnének, a lakosság pedig jövőre egyénileg dönthetne, hogy ingyenes BKV bérletet vagy ingyenes parkolási engedélyt kapjon - közölt a II. kerület polgármestere a Népszavával.

Őrsi Gergely kifejtette, hogy jelenleg egész Budapesten több parkolási engedély van kiadva, mint amennyi parkolóhely van és ez a II. kerületre is igaz. Ennek egyik hozománya, hogy a kerületben dolgozók P+R parkolóként használják a köztereket, köztük a Vízivárosban levő számtalan nagykövetség és állami intézmény, amelyek kisajátítanak egy-egy útszakaszt saját parkolóként.

Őrsi szerint mindeközben a bevásárlóközpontok vagy a Széllkapu mélygarázsában százával vannak üres helyek. Ezért szeretné, ha ezek a cégek a közterületek helyett mélygarázsokba parkolnának. Ennek a megoldását már elkezdték felmérni, valamint újabb parkolási engedélyeket már nem adnak ki automatikusan, jövőre pedig a cégek engedélyét sem hosszabbítják meg ugyanígy.

„A lakosság számára jövő évtől felajánljuk, hogy aki nem kéri az ingyenes parkolási engedélyt, ingyen BKV bérletet kap. Van erre lakossági igény, ezt erősítenénk fel” – mondta a polgármester.

Címlapképünk illusztráció.