Megszűnik a Mercedes-Benz EQS, de igazából mégsem

2024.08.30. 16:28

  • A Mercedes a generáció végén megszünteti az EQS modellt, és helyette egy elektromos S osztályt is piacra dob a belső égésű motoros mellé.
  • A két autónak technikailag szinte semmi köze nem lesz egymáshoz, más platformra épülnek.
  • Ezek után joggal mondhatjuk, hogy az EQS valójában nem szűnik meg, egyszerűen csak elektromos S osztályként dobják piacra.

Egy ideje már nyílt titok, hogy az EQ modellek nem a Mercedes elvárásainak megfelelően fogynak. Még májusban a Handelsblatt arról értesült, hogy az EQE és EQS modellek gyenge eladásai miatt a német gyártó leállította új, MB.EA Large nevű elektromos platformjának fejlesztését is.

24c0152 008


Ezek után nem meglepő, hogy a Mercedes inkább szeretné elfelejteni az EQS-t. Ola Källenius CEO szerint legalábbis a következő elektromos csúcs-Mercit az S osztály elektromos változataként dobják piacra. Ettől függetlenül az autónak technikailag szinte semmi köze nem lesz a belső égésű motoros S osztályhoz. Bár a külső és belső dizájn hasonló lesz, a két jármű teljesen különböző platformra épül. Sőt!

Azok után, hogy májusban elterjedt az MB.EA Large platform elkaszálásának híre, Källenius szerint a fejlesztés nem állt le, sőt, „nagy sebességgel halad". Ezt a platformot eredetileg a következő generációs EQS alapjának szánták, így ha a fejlesztés valóban folytatódik, minden bizonnyal ez kerül az elektromos S osztály alá.

Ezek után joggal mondhatjuk, hogy az EQS valójában nem szűnik meg, egyszerűen csak elektromos S osztályként dobják piacra.