Bizalmi értekezlet volt a Győri Audinál, őket is érinti a Volkswagen válsága

2024.09.11. 11:32

  • Bizalmi értekezletet tartott az Audi Hungária Független Szakszervezet és az Audi Hungaria Zrt.
  • Az Audi Hungaria igazgatóságának elnöke szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy versenyképességüket erősítsék.
  • Az európai autóipar súlyos helyzetben van részben a megváltozott gazdasági környezet miatt.

Bizalmi értekezletet tartott az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) hétfőn, amelyen az Audi Hungaria Zrt. teljes igazgatósága is jelen volt. Az értekezleten több aktuális témát is átbeszéltek, köztük az európai autóipar és a Volkswagen-konszern jelenlegi helyzete is szóba került.

Az AHFSZ közleményéből kiderült, hogy Michael Breme, az igazgatóság elnöke átfogó képet adott a vállalat jelenlegi helyzetéről, a konszernen belüli versenyképességről. Breme szerint jelenleg az a legfontosabb, hogy versenyképességüket erősítsék, amit költségcsökkentéssel és „folyamataink hatékonyságának növelését jelenti”.

„Most, amikor azt látjuk egész Európában, hogy soha nem látott kihívások és hatások érik az autóipart, vele együtt a VW konszernt és az Audit, akkor nem kérdés, hogy egyre jobban felértékelődik a munkahelyek biztonsága, mint cél” – nyilatkozta az AHFSZ elnöke, Háromi László.

Bajban a Volskwagen

Az európai autóipar súlyos helyzetben van részben a megváltozott gazdasági környezet miatt. Egyre több márka tör be a piacra vonzó ajánlatokkal, míg Németország, mint gyártóhely, le van maradva a versenyben. Ez természetesen a Volkswagent is érinti, akik újratervezik vállalati struktúrájukat, ezzel együtt pedig gyárakat zárhatnak be. Ezt a bejelentést tovább fokozta, hogy Arno Antlitz pénzügyi vezető  Oliver Blume CEO jelenlétében kijelentette, hogy a Volkswagennek egy, esetleg két éve van, hogy kilábaljon a jelenleg helyzetből. A vezető szerint az autóipar utóbbi években tapasztalható gyors átalakulása miatt az eladásaik nem fognak visszatérni a koronavírus járvány előtti szintre. Ebben a vártnál lassabb elektromos átállás, és a VW ázsiai piacról való kiszorulása is szerepet játszik. Utóbbiról már Oliver Blume CEO beszélt, aki szerint „nem jön már több [fizetési] csekk Kínából."

A konszern nehéz, jelenlegi  helyzetéről ebben a cikkünkben olvashatsz: