Innentől Lando Norrist segíti a McLaren, de nem mindenáron

2024.09.12. 16:18

  • Az Azerbajdzsáni Nagydíj előtt Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke bejelentette: innentől Lando Norris lesz a kiemelt versenyzőjük, de csak addig, amíg van esélye világbajnokságot nyerni.
  • A vezető szerint Oscar Piastri is beleegyezett az új helyzetbe.

A 2024-es Forma–1-es Olasz Nagydíj után a McLaren elsőként mondta ki nyilvánosan, hogy a konstruktőri mellett az egyéni világbajnokság megnyerésére is esélyük lehet. Max Verstappen azonban még mindig 62 pontos előnnyel vezeti a bajnokságot, így Lando Norrisnak minden megszerezhető pontra szüksége lesz, hogy ledolgozza a hátrányát.

Ezt azonban eddig megnehezítette, hogy a McLaren egyenrangú félként kezelte a versenyzőit, így nem kötelezte Oscar Piastrit Lando Norris segítésére. Andrea Stella, a McLaren csapatfőnöke azonban az Olasz Nagydíj után megszellőztette, hogy át kell gondolniuk ezt a folytatásban.

GettyImages-2169732700



A most hétvégén esedékes Azerbajdzsáni Nagydíj előtt Andrea Stella a BBC-nek elmondta: lefolytatták a szükséges beszélgetéseket, és tisztázták a helyzetet a versenyzőkkel.

A vezető szerint az a megállapodás született, hogy a csapat innentől Lando Norrist részesíti előnyben, ám nem mindenáron. „Úgy akarjuk csinálni, hogy közben az értékeink a lehető legkevésbé sérüljenek. A legfontosabb ezek közül, hogy mindig a csapat érdekei az elsők. A sportemberhez méltó hozzáállás is nagyon fontos számunkra verseny közben. Ezen kívül igazságosak szeretnénk lenni mindkét versenyzőnkkel. Nem akarunk viszont többször olyan szituációt látni, mint Monzában, ahol első és második helyen hajtottunk be egy sikánba, de első és harmadik helyen hagytuk el azt. Ez árt a csapatnak." – mondta a vezető.

A motorsport.com szerint a McLaren versenyről versenyre felülvizsgálja majd Norris bajnoki esélyeit, és csak akkor kérik Oscart a csapattársa segítésére, ha annak ténylegesen van értelme. Ha Norris hátránya túl nagyra nőne, nem lesz tovább kedvezményezett.

Stella kiemelte, hogy mindkét versenyző nagyon együttműködő volt az egyeztetések során. „Mikor megkérdeztem Oscart, hajlandó lenne-e feladni egy győzelmet, azt felelte: Ez fájdalmas, de ha ez a helyes döntés, megteszem."

Lando Norris világbajnoki esélyeit nemrég külön cikkben elemeztük.