Vevőt keresnek a bajba került Audi-gyárra, a brüsszeli üzem dolgozói kiakadtak

2024.09.18. 12:16

  • Vevőre vár az e-tronokat gyártó brüsszeli Audi gyár, de egyelőre nem jelentkezett érte senki. 
  • Az ott dolgozók tüntetést szerveztek. 
  • Közben az anyavállalat forintban ezermilliárdos összeget tett félre a problémák kezelésére. 

Két hónapja a Volkswagen figyelmeztette a piacot - azon belül a befektetőit -, hogy az elektromos autók iránti halványabb kereslet miatt bezárhatja brüsszeli üzemét, ahol az Audi e-tronok egy részét gyártják. 

A legfrissebb hír, hogy az Audi konkrétan befektetőt keres, aki beszállna a gyár működtetésébe, kvázi az üzem megmentésébe. Leegyszerűsítve a cégcsoport vevőt keres a gyárra. 

Gerd Walkert, a márka termelési igazgatója a Reuters szerint elmondta, hogy a vállalat számos lehetőséget mérlegel és egyezteti a lépéseit a munkavállalók képviselőivel. Ugyanakkor ennek egyelőre nincs eredménye.

Walker szerint eddig nem találtak gazdaságilag racionális lehetőséget a gyártóbázis fenntartására. Az üzem háromezer embernek ad munkát. A veszélybe került munkahelyüket féltő és a velük szolidáris emberek ötezer fős tüntetésen fejezték ki nemtetszésüket a gyárbezárás terve miatt. A Volkswagen utoljára 1988-ban tett lakatot egyik üzemére az Egyesült Államok Pennsylvania államában.

A1612570 web 2880

Az autógyártó közleménye szerint a brüsszeli gyár bezárása és más nem tervezett költségek 2,6 milliárd euróba (1027 milliárd forint) fájhatnak a vállalatnak. Ennek nyomán mérsékelték a cégcsoport 2024-re vonatkozó profitráta-előrejelzését. A korábbi 7-7,5 százalékos várakozás helyett immáron csak 6,5-7 százalékos üzemi eredményt jósolnak. A VW üzemi nyeresége az idei első negyedéven 20 százalékkal maradt el a tavalyi év azonos időszakáéhoz képest. Ezt részben az okozta, hogy a brüsszeli gyár februárban két hétre leállt alkatrészhiány miatt.