Csúszik az első lövés leadása a Kína–EU vámháborúban?

2024.09.27. 11:22

  • Az Európai Unió autóiparukat féltő tagországai korábban egységesen támogatták a kínai elektromos autók importjára kivetendő büntetővámot, ám ez megváltozott.
  • A legfrissebb hírek szerint elhalaszthatták az erről szóló szavazást.

Az Európai Unió tagországai egy héttel elhalasztották a szavazást arról, hogy bevezessenek-e a kínai elektromos autók importját megdrágító büntetővámot vagy sem – írta a Bloomberg, bár ezt még hivatalosan nem erősítették meg.

A döntést korábban szeptember 25-re tervezték a tagállamok, ám úgy látták, hogy érdemes még tárgyalni a kínai féllel az ügyről, mivel a borítékolható válaszlépések sok európai vállalatot érzékenyen érintenének.

Fotó: Costfoto / NurPhoto via Getty Images
Fotó: Costfoto / NurPhoto via Getty Images

A rövid időnyereségnek van egy másik előnye is a tárgyalások folytatása mellett: az EU egy olyan szavazási csomagban tárgyalhatja az ügyet, ami lehetővé teszi, hogy azt követően is folytassák a kínai féllel az egyeztetéseket, miután a tagállamok többségének döntésével – a várakozásoknak megfelelően – bevezetik a büntetővámokat.

Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa és Vang Ven-tao, a pekingi kormány kereskedelmi minisztere szeptember közepén ült tárgyalóasztalhoz a kompromisszumos megoldáskeresésének céljával. Ezt követően az EU azt kommunikálta, hogy keresik a lehetőséget, hogy miként lehetne korlátozni a kínai export árát és mennyiségét újabb vámok bevezetése nélkül. Dombrovskis szerint olyan megoldást keresnek, amely megfelel a Kereskedelmi Világszövetség (WTO) állami támogatásokkal kapcsolatos szabályozásának – írta a kereskedelmi biztos az X-en.

Ezzel átvette a kínai fél érvelését, ugyanis Peking szerint az elektromos autók gyártását segítő kínai állami támogatások nem sértik a WTO szerint megengedhető dotációkat. Az Európai Bizottság 2023 ősze és 2024 nyár eleje között folytatott vizsgálatot ezzel kapcsolatban, és arra jutott, hogy ez a hátszél megengedhetetlen versenyelőnyhöz juttatja ezen a területen a kínai cégeket a világpiacon. Ezért júliustól kezdve ideiglenesen többszintű büntetővámrendszert vezetett be attól függően, hogy az egyes kínai gyártók együttműködtek-e vele a vizsgálat során vagy sem.

Ennek véglegesítéséről kellene szavazniuk a tagállamoknak, amelyek megosztottak. Németország és Spanyolország erősen tart az ellenintézkedésektől, míg Olaszország, Hollandia és Lengyelország egyértelműen a szigorítás mellett áll.

Az új vámok bevezetését csak a dupla kétharmaddal lehetne elutasítani – a tagállamok lakosságának 65 százalékát képviselő országok kétharmadának kellene nemmel szavaznia –, a döntés várhatóan meg fog születni a büntetővámok bevezetéséről.

Forrás: Asia Nikkei, aastocks.com, dw.com, Bloomberg