Így pusztul el egy 3000 lóerős dízel pickup a mérőpadon

2024.09.27. 07:17

  • Felrobbant egy nevetségesen erős pickup motorja Amerikában.
  • Az alaposan átépített Ram 3500 HD-vel épp a 3000 lóerős határt akarták átlépni.
  • A darabjaira hulló motor az autó elejét is nagyrészt magával vitte.

Látványos módon semmisült meg nemrég egy nevetségesen erős pickup Amerikában. A „Red Delicious" névre keresztelt szörnyeteggel a 3000 lóerős határt akarták átlépni az építői, mikor beütött a baj.

A ránézésre visszafogott jármű egy Ram 3500 HD képében látta meg a napvilágot 2006-ban, de azóta alaposan átalakult. A motorháztető alatt egy 5,9 literes Industrial Injection Cummins dízelmotor lapul, amit alaposan feltuningoltak. A blokk belső alkatrészeit erősebbre cserélték, a vízteret cementtel töltötték fel, víz-metanol befecskendezőket szereltek be, és az egészet megspékelték még három gigantikus turbóval. A motor már így is több mint 2200 lóerő leadására volt képes, de az építők nem elégedtek meg ennyivel: egy nitró befecskendező rendszerrel 3000 fölé emelték az elméleti maximális teljesítményt.

Ezt a szintet próbálták elérni egy mérőpados bemutatón, de a dolog csúnya véget ért. A motor egyszerűen felrobbant, és magával vitte az autó elejének nagy részét is. A hűtőmaszk az égbe repült, a motorháztető felgyűrődött, a motor alkatrészei pedig teleszórták a környéket.

Az őrült pickupot építő, Randy’s Transmissions sajnálja a történteket, de tisztában voltak vele, hogy a szélsőséges lóerőhajszának megvannak a veszélyei. A pickup sorsáról még nem döntöttek. Lehet, hogy egy másik motorral új életet lehelnek bele, de elképzelhető, hogy elengedik a kezét.